Форум YES у Києві: учасники назвали головних ворогів України

Форум YES у Києві: учасники назвали головних ворогів України
5.ua

Український прем'єр основною бідою України вважає популізм, закордонні експерти більше «грішать» на корупцію

В останній день роботи форуму Ялтинської європейської стратегії вітчизняні та закордонні політики і експерти намагалися з'ясувати, чи стало в Україні більше реформ і менше корупції, повідомляє «5 канал».

Перший гість останнього дня форуму – Володимир Гройсман. Він одразу називає головних ворогів України: російські танки, корупція і популізм. Останній – найнебезпечніший, вважає прем'єр. Закордонні гості, схоже, більшою загрозою називають корупцію і вимагають від влади пришвидшити реформи. Тривожним знаком вважають ситуацію навколо «Укртрансгазу». Замість «Нафтогазу» цим підприємством тепер керуватиме Мінекономрозвитку. Керівник НАКу заявив: через таке рішення Стокгольмський арбітраж може відмовити Києву у позові до Газпрому.

Гройсман заявив: «Міністерство економіки прийняло таке рішення, але я точно можу сказати, що якщо ми будемо бачити хоч одну загрозу того, що це неправильно, що це треба змінити, навіть можете не сумніватися, що прем'єр-міністр дуже швидко відреагує і зробить все для того, щоб не було жодних проблем. Я обов'язково на найближчих днях розберусь з цим питанням і поставлю крапку. Крапку в інтересах України».

Боротьбу з корупцією обговорюють уже без прем'єра. В учасників дискусії майже полярні думки. Андрес Аслунд, старший науковий дослідник Атлантичної ради США, сказав: «Я хотів би побачити таку реформу, як у Східній Німеччині, Грузії, Естонії. Звільнити всіх прокурорів і суддів. Можливо, 5% з них є чесними. А загалом ці установи прогнили від корупції».

Своєю чергою віце-президент Європейського парламенту Ричард Чарнецький наголосив: «Ми маємо підтримувати будь-які дії української влади в цьому напрямку. Ми бачимо позитивні кроки в Україні, зроблені урядом за останні роки. І ми повинні публічно на міжнародній арені про це говорити».

Під час антикорупційної сесії всі очікували гострої розмови між народним депутатом Сергієм Лещенком та генеральним прокурором. Утім у список гостей довелося внести правки. Напередодні Юрій Луценко заявив, що вважає неприйнятним обговорювати боротьбу з корупцією разом з Лещенком. Тож замість публічної дискусії обоє обмінялася люб'язностями заочно.

Сергій Лещенко, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», підкреслив: «Питання, які б лунали із залу, стосувалися б боротьби із високопосадовою корупцією в Україні. І в частині боротьби з чинними корупціонерами в Юрія Луценка немає чим похвалитися. Те, що він не прийшов, ознака слабкості його позиції».

Натомість Юрій Луценко наголосив: «Не Серьожі Лещенку оцінювати мою діяльність генпрокурора. Йому треба давати свідчення НАБУ про власні підозри в корупції. Щодо діяльності генпрокуратури, я безумовно розповім усе це достойним людям, які зібралися на Ялтинському форумі. І я відкритий для критики».

Україна бореться на два фронти: проти корупції та російської агресії, нагадують учасники форуму.

Андерс Фог Расмуссен, 12-й Генеральний секретар НАТО (2009–2014), вважає, що слід і далі тиснути на Росію санкціями. «Санкції треба запроваджувати не на 6 місяців, як зараз, а на 12. Це гармонізує європейські санкції із санкціями США. Якщо ж Росія продовжить свою агресію, я вважаю, що НАТО має серйозно задуматися над наданням Україні летальної зброї, щоб Україна могла себе краще захищати».

Через російську окупацію Криму Ялтинський форум уже третій рік поспіль відбувається в Києві.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: