Генпрокуратура розкрила ще одну схему розкрадання газу: сума збитків сягає 1 млрд грн

Генпрокуратура розкрила ще одну схему розкрадання газу: сума збитків сягає 1 млрд грн

Компанія «Еско-Північ», яку заснувала британська компанія Бурісма, через ряд фіктивних підприємств виводила свої прибутки у фіктивні витрати, чим уникала від сплати податку на прибуток

У четвер, 7 липня, почалася операція по виявленню ще однієї схеми по розкраданню газу. Про це повідомив на брифінгу генеральний прокурор України Юрій Луценко.
Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України на території міста Києва, Київської області та ще трьох регіонів держави в рамках розслідування злочинної схеми ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах проведено обшуки.
Луценко заявив, що до вказаної схеми причетний колишній міністр екології та природних ресурсів України, власник найбільшої приватної газовидобувної компанії в державі Микола Злочевський.
Кримінальне провадження розслідується за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах), ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.
Як повідомив Луценко, за попередніми підрахунками розмір несплачених до державного бюджету податків у період 2014-2015 років сягає 1 млрд грн.
Також, за його словами, в рамках даного кримінального провадження досліджується схема останніх місяців щодо ухилення газовидобувних підприємств Злочевського від сплати десятків мільйонів гривень шляхом проведення операцій з так званого нетипового експорту.
Наразі тривають обшуки, відшукуються та вилучаються документи пов’язані зі злочинною діяльністю, встановлюється коло причетних осіб з числа менеджменту господарюючих структур Злочевського та посадових осіб органів державної влади, які йому сприяли.
«В ході обшуків підтверджується інформація про схему. Компанія «Еско-Північ», яку заснувала британська компанія Бурісма, через ряд фіктивних підприємств виводила свої прибутки у фіктивні витрати, чим уникала від сплати податку на прибуток. Куди дівали кошти? Під час обшуку, наприклад, був виявлений подарунковий сертифікат на ім’я однієї із співробітниць компанії Бурісма на 10 тисяч доларів США. І це у військовий час. Інші акціонери Бурісми до цих злочинних схем, за даними слідства, жодного відношення не мають», - сказав Луценко.

За його словами, робота по виявленню цієї схеми забере чимало часу. «Треба пройти декілька десятків компаній і довести їх фіктивність. Частина з них вже визнані фіктивними, що дає нам всі підстави готували підозру до посадових осіб компанії «Еско-Північ». Директор цієї компанії та її менеджмент, безумовно, відповідатимуть за свої вчинки», - зазначив генпрокурор.
Він додав, що на даний момент затримань та арештів не планується. «Ми не вважаємо, що саме так мають розслідуватися справи по ухиленню від податків. Ми вважаємо, що треба ретельно готувати документи, підозру, передавати в суд і притягувати до відповідальності винних, наперед не визначаючи їм запобіжні заходи», - сказав Луценко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: