Глава МЗС Польщі: Росія може використовувати газ для тиску і шантажу

Глава МЗС Польщі: Росія може використовувати газ для тиску і шантажу
Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович
Фото з відкритих джерел

На думку Чапутовича, Польща негативно ставиться до проекту Nord Stream-2, вважає, що ця ініціатива не забезпечує енергетичну безпеку європейських країн

Росія як постачальник газу - це партнер, який може використовувати газ для тиску і шантажу, а для Польщі це важливий фактор енергетичної безпеки. Про це в інтерв'ю російському виданню «Комерсант» заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

«Ми негативно ставимося до проекту Nord Stream-2, вважаємо, що ця ініціатива не забезпечує диверсифікацію і енергетичну безпеку європейських країн. І так вважаємо не ми одні: Єврокомісія також визнала, що цей проект невигідний для Європи і що він повинен бути приведений у відповідність з європейським законодавством. Втім, деякі країни, наприклад Німеччина і Росія, бачать це по-своєму», - заявив Чапутовіч.

За інформацією «Комерсанта», в якості альтернативи російському газу Польща не раз називала скраплений природний газ (СПГ, – «Главком». У зв'язку з цим главі польського МЗС було поставлене запитання, чи не бентежить його, що СПГ дорожче?

«Це так, але ми керуємося не тільки ціною. По-перше, ми хочемо, щоб ринок газу був більш конкурентним і відносини на ньому будувалися на принципах попиту та пропозиції. По-друге, ми будуємо сховища для СПГ для забезпечення безпеки поставок. Нарешті, Росія як постачальник газу - це партнер, який може використовувати газ для тиску і шантажу, а для нас це важливий фактор енергетичної безпеки», - відповів політик.

Він підкреслив, що Польща змушена шукати шляхи диверсифікації як через покупку СПГ, так і завдяки будівництву Baltic Pipe, яке піде на користь всій європейській економіці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: