Глава парламентського комітету вимагає терміново надати незалежність «Укртрансгазу» від «Нафтогазу»

Глава парламентського комітету вимагає терміново надати незалежність «Укртрансгазу» від «Нафтогазу»

Не буде газового ринку, поки оператор газотранспортної системи підпорядкований одному з газових трейдерів, яким фактично є «Нафтогаз», вважає Домбровський

Голова комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Домбровський вважає стратегічно вірним рішення міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва вивести ПАТ «Укртрансгаз» з-під контролю НАК «Нафтогаз України». Про це він повідомив на прес-конференції.
«Не буде газового ринку, поки оператор газотранспортної системи підпорядкований одному з газових трейдерів, яким фактично є «Нафтогаз», - сказав народний депутат. У той же час він вважає «тактичною помилкою» те, що рішення Мінекономрозвитку про поділ компаній було ухвалено без врахування думки кредиторів «Нафтогазу України» та вимог Третього енергопакету Енергетичного співтовариства.
На думку Домбровського, першочерговим завданням робочої групи з реформування НАК «Нафтогаз України» під керівництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона є узгодження нюансів поділ «Укртрансгаз» і НАК «Нафтогаз України» як з кредиторами, так і з представниками Енергетичного співтовариства.
У зв'язку з цим член президії Енергетичної асоціації України Віктор Меркушов зазначив, що «створювали «Нафтогаз» швидко і тихо, без зайвих розмов і програмних документів». «Реорганізація цієї компанії, яка перетворилася на справжнього галузевого монстра, застрягла в нескінченних дискусіях, коли місяцями готуються програми, плани, приймаються постанови Кабміну і інші документи, але в результаті замість справжніх змін отримуємо чистої води профанацію», - сказав експерт.
Як повідомлялося, раніше Мінекономіки змінило статут «Нафтогазу» і вирішило сконцентрувати на собі повноваження зі зміни керівництва «Укртрансгазу».
«Нафтогаз» виступив проти такого рішення і заявив, що воно суперечить принципам Третього енергетичного пакета.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: