Глави МЗС Польщі і Швеції виступили із пропозицією оновлення «Східного партнерства»

Глави МЗС Польщі і Швеції виступили із пропозицією оновлення «Східного партнерства»

Варшава і Стокгольм запропонували чотири напрямки подальшої роботи

Керівники МЗС Швеції та Польщі Маргот Вальстрьом і Вітольд Ващиковський вважають, що ініціатива «Східного партнерства» потребує оновлення.

На думку очільників зовнішньополітичних відомств, які в 2008-2009 роках виступили адвокатами даного механізму зовнішньої політики ЄС, ініціатива продемонструвала значні успіхи в посиленні відносин між європейським інтеграційним об’єднанням і шістьма країнами-сусідами. У своїй спільній статті, яку опублікувало видання EU Observer, Вальстрьом і Ващиковський говорять про те, що за 8 років ЄС надав 1,5 млрд євро на розвиток компаній в регіоні «Східного партнерства», а 10 тисяч молоді взяло  участь у різних освітніх програмах лише у 2016 році.

Проте, на думку міністрів, під час чергового саміту 24 листопада «Східне партнерство» має зосередитися на потребах молодих людей і чотирьох ключових сферах. Перш за все країни, які ставлять собі більші цілі у відносинах із ЄС, мають більше робити в плані реформ. Іншим напрямком має стати спільне посилення адаптивної стійкості (resilience) як країн «Східного партнерства» так і ЄС – перш за все мова йде про посилення державних інституцій і демократичних практик. Також керівники МЗС Швеції і Польщі вважають, що необхідним є посилення довіри громадян країн «Східного партнерства» до державних інституцій – в тому числі громадяни мають на собі відчувати позитив від проведення перетворень. Врешті-решт, необхідним є посилення різного роду контактів і розвиток інфраструктури у всіх сферах, яка з’єднуватиме країни ЄС і країни «Східного партнерства».

Також Вальстрьом і Ващиковський пообіцяли використовувати перебування своїх країн в Раді Безпеки ООН із 2018 року для просування проблематики безпеки в регіоні «Східного партнерства».

Окремо міністри закордонних справ наголосили на тому, що Швеція і Польща залишаються прихильниками ідеї збереження перспектив членства в ЄС для країн «Східного партнерства» у випадку необхідних трансформацій в цих країнах. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: