Голова Незалежної асоціації банків прогнозує, що риторика щодо оцінки діяльності НБУ ще зміниться

Голова Незалежної асоціації банків прогнозує, що риторика щодо оцінки діяльності НБУ ще зміниться

Голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек 

Фото: Главком

Колишній міністр економіки вважає, що Нацбанк для утримання стабільності зробив набагато більше за інші інституції

Голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек в інтерв’ю «Главкому» заявив, що ще трошки часу повинно минути, щоб змінилась риторика щодо оцінки діяльності керівництва Нацбанку.

«Але вони робили об’єктивно потрібні речі. Без того обійтися не могло, - підкреслив експерт. - От уявіть, якщо б ті неплатоспроможні банки або банки, які не могли виконувати клієнтські доручення (видати депозит, здійснити переказ), бо їм не вистачало грошей, не були б закриті, що б з ними було? Їх мусили б накачувати грошима, друкувати їх. Центробанк мав би всіх їх підтримувати рефінансуванням. Куди б ці кошти спрямовувалися? На чесне кредитування? Ні! На те саме виведення активів, про яке ви говорите. На підтримання схем і депозитних пірамід. Тобто на збереження спаплюженої непрозорої банківської системи. То було би наше з вами банкрутство».

Шрек додав, що звісно, всі порушення мають бути розслідувані. Є закон про відповідальність менеджменту, власників. «Це вже виклик не для НБУ, а для правоохоронної та судової системи, до яких у банків набагато більше претензій, ніж до Нацбанку», - додав економіст.

Деякі банки домоглися визнання свого банкрутства помилковим. Суди скасували рішення НБУ про віднесення до неплатоспроможних і поновлення діяльності 12 банків. Показовою була справа банку «Хрещатик», рішення про незаконність ліквідації якого було підтримано, в тому числі, Вищим адміністративним судом.

«Як читаю ці повідомлення, згадую останні кадри з фільму «Кавказька полонянка»: «Да здравствует самый гуманный в мире советский суд». Гонтарева робила об’єктивно потрібні речі. Правління НБУ проявили більше рішучості, волі і цілеспрямованості, ніж інші державні інститути», - прокоментував ситуацію екс-міністр.

«Чи були в процесі виконання недоліки і помилки? Так. А хто міг зробити краще? Всі, хто призвів до такої ситуації, однозначно, мають бути покарані, мають відповісти перед законом. Та це тест не для Нацбанку і його керівництва. Це тест для всієї правоохоронної і судової системи. Люди призвели до перекладання відповідальності за стан справ у своїх банках на державу, на нас з вами. І вони при цьому в більшій пошані, ніж ті, хто утримав стабільність на грошовому ринку, хто скоротив інфляцію і так далі. Якщо ми не хочемо, щоб нас із Туркменістаном порівнювали, то нам потрібно своє внутрішнє мірило, «что такое хорошо, что такое плохо», - вважає Шпек. 

Довідка: Про визнання неплатоспроможним банку «Хрещатик» НБУ оголосив ще в квітні 2016 року. Згідно з даними про структуру власності на його сайті, ключовий власник фінустанови - громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міська державна адміністрацію з часткою 25% та громадянин Австрії Микола Солдатенко з часткою 24%. Загалом, комунальні підприємства Києва до введення тимчасової адміністрації в «Хрещатик» встигли вивести з банку, за різними оцінками, від 117 до 300 млн грн.

Деякі експерти вважають, що в Гонтаревої були два шляхи: або у відставку, або в тюрму. Поки що вона у відпустці і, як запевняють в НБУ, повертатись на посаду не планує. Водночас проти неї поновлюються справи. Втім, Шпек не думає, що Гонтарева наразі перебуває «на гачку». 

«Але доки в Україні не відбудеться розмежування влади і бізнесу, нормально ми жити не будемо. Серед тих, хто сьогодні критикує діяльність керівництва НБУ, дуже багато недобросовісних позичальників, які не повертають кредити банкам, які мали стосунок до управління чи контролю банків і тому подібне», - заявив Шпек.

«Та уявіть ситуацію. Розпочалася війна, втрачена частина територій, зупинився експорт, скоротилися валютні надходження, Іловайськ та Дебальцеве, народ ринувся в банки (не тільки в проблемні) і забирає депозити. І от їм (керівництву НБУ. - «Главком»)вистачило сміливості піти на певні кроки. Так, і ми теж критикували ці обмеження на валютному ринку. Та вони країну рятували. Вони рятували загалом банківську систему», - підкреслив експерт.

Шпек додав, що якби всі були більш послідовні в реформах, то, напевно, було би більше позитивних результатів, ліберальних кроків і на валютному ринку. Але, в цілому, Нацбанк для утримання стабільності зробив набагато більше за інші інституції. «Без такого НБУ у нас би не було фінпідтримки донорів, а криза могла і досі тривати», - резюмував економіст.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: