ГПУ веде вісім проваджень, що стосуються Януковича

ГПУ веде вісім проваджень, що стосуються Януковича

Факт участі Янукович а як свідка в цьому процесі дає змогу Україні вимагати від Росії залучення Януковича до розслідування і по іншим справам

Факт участі Януковича як свідка в цьому процесі дає змогу Україні вимагати від Росії залучення Януковича до розслідування і по іншим справам. Загалом, екс-президент України проходить як підозрюваний у восьми кримінальних справах, відкритих Генпрокуратурою.

Про це в ефірі «Перші про головне. Коментарі» повідомив Сергій Горбатюк, голова Управління спеціальних розслідувань ГПУ.

Посадовець відзначив, що не чекає сенсаційних зізнань від допиту екс-президента-втікача: «Можна говорити про загальну канву, яку 5 місяців тому він вже давав адвокатам беркутівців. Вони передали ці свідчення до суду і ми їх долучили до справи. Там конкретики не було. Там було лише про те що він не причетний про розстрілів і не давав вказівок».

Також, Сергій Горбатюк пояснив статус Янукович у цій справі як свідка: «В цьому провадженні ця людина не є підозрюваною на цей день. Якщо він безпосередньо не є підозрюваним, то в іншому статусі не може бути допитаним в суді. Це не є бажанням суду, чи адвокатів. Це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом».

Однак посадовець відзначив, що факт участі Янукович а як свідка в цьому процесі дає змогу Україні вимагати від Росії залучення Януковича до розслідування і по іншим справам.

«Ми можемо сподіватись, що правоохоронні органи Росії будуть реагувати на наші клопотання допитати Януковича як підозрюваного. Раніше на запити слідства нами була отримана відмова. Росія відхиляла наші запити про допит, як такі, що ґрунтуються на політичних підставах. Але на запит суду зараз російські органи дозволили проводити допит. Тепер ми будемо клопотати щоб надали можливість слідчим допитати Януковича як підозрюваного», - відзначив Горбатюк.

Він, також наголосив, що стосовно Януковича відкрито вісім кримінальних проваджень: «Янукович проходить як підозрюваний у восьми кримінальних провадженнях. Коли буде встановлено достатньо даних, тоді буде висунуто підозру у причетності до злочину». 

Як повідомлялося, Янукович також заявив, що він виступає за територіальну цілісність України.

Нагадаємо, Святошинський райсуд переніс відеодопит екс-президента України Віктора Януковича на 28 листопада.

Янукович пообіцяв, що обов’язково буде 28 листопада о 13:00 на засіданні.

Перед цим у засіданні суду було оголошено перерву через відсутність обвинувачених. 

Як відомо, члени «Правого сектора» блокують виїзд з Лук'янівського СІЗО в Києві, звідки мали везти на допит колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» на засідання Святошинського районного суду Києва.

Аваков заявив, що правоохоронці не вступатимуть у силовий конфлікт із протестувальниками під Лук'янівським СІЗО, які заблокували вивезення екс-беркутівців до суду за участю екс-президента Віктора Януковича в режимі відеодопиту. 

Екс-гаранта допитуватимуть як свідка у справі розстрілів на Майдані. Сам він у цей час перебуватиме в Ростовському обласному суді.

Російські ЗМІ раніше повідомляли також, що у Ростові-на-Дону в п'ятницю відбудеться прес-конференція Януковича за підсумками його відеодопиту в Святошинському районному суді Києва. Початок заходу заплановано на 18:00 за київським часом.

Читайте також матеріал «Главкома»: «Адвокат Януковича: Перед допитом Віктор Федорович перебуває у піднесеному настрої»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: