Інформація про діяльність компанії Гонтаревої вже знаходиться в антикорупційному комітеті Ради, - заступник голови БПП

Інформація про діяльність компанії Гонтаревої вже знаходиться в антикорупційному комітеті Ради, - заступник голови БПП
Фото «Цензор»

Слідчі органи повинні дати професійну оцінку документам про діяльність ICU - Матвієнко

Заступник глави фракції «Блок Петра Порошенка» Анатолій Матвієнко передав в парламентський комітет з боротьби з корупцією матеріали про діяльність компанії глави Нацбанку Валерія Гонтаревої ICU, яка виступала фінансовим брокером із розміщення $1,5 млрд оточення екс-президента Віктора Януковича в «Ощадбанку». Про це Матвієнко повідомив сьогодні в кулуарах Верховної Ради, пише Hubs.

«Я знаю, що там є багато питань і проблем з цією інвестиційною компанією (ICU - ред.). В тому числі, і у мене є багато звернень. Я їх передаю в комітет по боротьбі з корупцією. І буду просити комітет розглянути їх і направити до відповідних установ (правоохоронні органи - ред.) », - заявив Анатолій Матвієнко.

За словами заступника голови фракції БПП, слідчі органи повинні дати професійну оцінку документам про діяльність ICU. Зокрема, необхідно отримати висновки Національного антикорупційного бюро. Після цього фігурантів, вина яких буде доведена, можна буде викликати до Верховної Ради, щоб заслухати її пояснення.

У той же час політик підкреслив, що звіт фігурантів даної справи перед народними депутатами не буде найшвидшим рішенням для торжества правосуддя. «Найшвидше рішення тут - професійні висновки, а вже потім - розмова у Верховній Раді», - сказав Матвієнко.

Парламентарій також зазначив, що уряд шукає можливості повернути заарештовані цінні папери, що належать Януковичу, в бюджет України. «Нам треба знайти форму, яка б нам дала можливість зарахувати ці гроші в бюджет. Оскільки вони були заморожені на ОВДП, уряд пропонує схему, як їх перевести в реальні гроші. Мені здається, що витрати на війну, а також соціальні та інвестиційні проекти вимагають такого рішення. Це як стратегія», - підкреслив парламентарій.

Як повідомлялося, в кінці 2013 року компанія ICU супроводжувала угоди для ряду кіпрських компаній, які пов'язують з соратником Януковича Сергієм Арбузовим. Валерія Гонтарєва придбала для оточення колишнього президента облігації внутрішньої державної позики на суму понад мільярд доларів. Передбачається, що ці гроші були вкрадені з українського бюджету, а потім виведені в офшори.

У червні 2014 року Печерський райсуд Києва за поданням Генпрокуратури заарештував рахунки в українських банках, на яких зберігаються ці цінні папери. Минулого тижня уряд направив у Верховну Раду законопроект про спецконфіскаціі, який пропонує механізм повернення цих коштів до бюджету України.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: