Інститут «Нова Україна» презентував модель Конституції з двопалатним парламентом

Інститут «Нова Україна» презентував модель Конституції з двопалатним парламентом

Інститут стратегічних досліджень «Нова Україна» запропонував нову Конституцію, згідно з якою з’явиться двопалатний парламент, в якому верхня палата - палата громад, нижня палата - палата партій

Інститут стратегічних досліджень «Нова Україна» презентував проект нової Конституції з двопалатним парламентом і законодавчим правом громадян.

«Ми пропонуємо двопалатну модель, в якій верхня палата - палата громад, нижня палата - палата партій, але найважливішою інновацією є те, що верхня палата, палата громад формується не на основі прямих виборів, а на основі так званого делегованого мандату», - розповів директор Інституту «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв на презентації проекту в середу, пише Інтерфакс-Україна.

Проект передбачає двопалатний парламент з 300 депутатами.

Він уточнив, що депутати районних рад делегують зі свого числа представників до рад регіонів, а ті - в палату громад.

Палата громад буде складатися з 120 депутатів, а палата партій - 180 депутатів.

Інститут «Нова Україна» вважає, що завдяки формуванню через принцип делегування вдасться позбавити олігархів впливу на палату громад.

Всі ключові рішення для країни - бюджет, державні програми, заслуховування звіту Кабінету міністрів, запровадженні воєнного стану - будуть розглядатися на спільному засіданні обох палат парламенту.

У той же час, палата громад призначатиме новий склад Центральної виборчої комісії, затверджувати призначення голів Служби безпеки України, Національного банку й Антимонопольного комітету.

Проект нової Конституції передбачає відмову від коаліційної принципу формування уряду.

Після виборів партія-переможець повинна за певний термін запропонувати кандидатуру прем'єр-міністра і членів уряду, з програмою діяльності на 1 рік.

У разі, якщо така кандидатура не знаходить підтримки більшості, право формування уряду переходить до партії, яка посіла друге місце на виборах, проте терміни формування нового уряду скорочуються вдвічі.

Якщо уряд не вдається сформувати, то кандидатуру прем'єра і міністрів може запропонувати президент і в разі відсутності підтримки його пропозиції, він може розпустити парламент.

Проект нової Конституції передбачає трирівневий адміністративно-територіальний устрій країни: громади, райони, регіони, останні з яких можуть мати автономний статус.

«Багато було розмов про необхідність надання громадянам права законодавчої ініціативи, в нашому законопроекті таке право передбачено. Механізм досить простий, для цього формується ініціативна група, збирається 100 тис. підписів, як мінімум у половині регіонів і в кожному регіоні мінімум 10 тис. підписів» , - сказав експерт Інституту «Нова Україна» Святослав Денисенко.

Він зазначив, що підписи повинні бути перевірені ЦВК, після чого законопроект вноситься на розгляд Верховної Ради, як першочерговий.

«Наша розробка - це пропозиція до початку нового конституційного процесу. Я переконаний, що з початку осені, зазвичай активної фази суспільно-політичного життя, необхідно створити Громадський конституційний комітет, до якого б увійшли і профільні громадські організації, які займаються конституційним законодавством і профільні колективи , які не один рік працюють над Основним законом», - додав Єрмолаєв.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: