ЄСПЛ відхилив позов Андерса Брейвіка

ЄСПЛ відхилив позов Андерса Брейвіка
Андерс Беринг Брейвік

Норвезький вбивця оскаржував рішення суду 2017 року

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) в Страсбурзі відхилив позов масового вбивці із Норвегії Андерса Брейвіка. Злочинець скаржився на нелюдські умови  утримання. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.   

Проте ЄСПЛ в своєму рішенні заявило про те, що їх аналіз ситуації не знайшов жодних порушень відповідної конвенції. Як наслідок, позов Андерса Брейвіка був відхилений як такий що не є обґрунтованим належним чином.

Вбивця 77 осіб намагався оскаржити рішення норвезького суду, яке було винесене в березні 2017 року щодо того, що перебування Брейвіка на самоті в камері для трьох осіб не є порушенням прав людини. 

Андерс Беринг Брейвік (Anders Behring Breivik) (нар. 13 лютого, 1979) — організатор і виконавець терористичних актів у Норвегії у липні 2011 року, внаслідок котрих загинуло 77 осіб і 240 отримали поранення. Громадянин Норвегії.

22 липня 2011 стався подвійний терористичний акт в Норвегії. Спочатку пролунав вибух у центрі норвезької столиці Осло біля резиденції прем'єр-міністра, тут було вбито сім осіб, два десятки поранено. Дві години по тому Андерс Брейвік влаштував бійню у молодіжному таборі Робітничої партії на острові Утойя, застреливши 68 осіб. Свідки нападу на острові Утойя розповідають про «жахливу картину», як високий блондин, одягнений у поліцейську форму, попросив людей зібратися в одному місці і почав розстрілювати.

Поліції знадобилися 45 хвилин, щоби дістатися острова, та ще стільки ж, щоб заарештувати нападника. Повідомляють, що він мав два види зброї, зокрема — одну автоматичну гвинтівку.

23 липня Андерс Беринг Брейвік визнав себе винним у скоєному теракті. Повідомив, що план атак він виношував 9 років та сказав, що вважає свої дії звірячими, але вкрай необхідними

За кілька годин до подвійного теракту Брейвік розмістив в Інтернеті «Декларацію незалежності Європи 2083» (2083 — A European Declaration of Independence). У документі, що нараховує 1518 сторінок, він детально розписує свій план звільнення Європи як від мультикультуралізму, так і від мусульманської релігії. Декларація складається з 4 розділів: «Підйом культурного марксизму», «Ісламська колонізація», «Надія», «Новий початок». Для характеристики сучасної Європи він часто використовує слова «EUSSR» або «Eurabia».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: