Єврокомісія розпочне процедуру введення санкцій проти Польщі

Єврокомісія розпочне процедуру введення санкцій проти Польщі

Комітет із громадянських свобод Європарламенту повинен підготувати перелік порушень «європейських цінностей» Варшавою

Наступної середи, 20 грудня, Єврокомісія розпочне процедуру введення в дію 7-ї статті договору ЄС, що передбачає можливе запровадження санкцій проти Польщі. Про це у Брюсселі заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«Наскільки розумію, вже прийнято рішення про  те, що в наступну середу Єврокомісія планує ввести в дію статтю 7.1. Тому, очевидно, що її буде запущено», - заявив Моравецький.

Водночас він зазначив, що від початку введення в дію цієї «несправедливої процедури» щодо Польщі і до моменту її завершення, Варшава ще неодноразово вестиме діалог з Брюсселем на цю тему.

Він підкреслив, що дотримується позиції, за якої суверенні країни мають право самостійно реформувати свою систему судочинства.

Моравецький наголосив, що порівняно з багатьма іншими країнами ЄС польська судова система є неефективною. Крім того, ненормальним він назвав те, що судова система сама себе контролює. Тому якісною зміною він назвав пропозицію запровадження дисциплінарної палати.

Новообраний прем'єр Польщі висловив думку, що європейські партнери мають переконатися у позитивних змінах в судовій системі РП.

Як інформувало агентство, Європарламент у середу, 15 листопада, зробив формальний крок для можливого позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС. В ухваленій критичній до Варшави резолюції Європарламент наголосив, що ситуація в Польщі свідчить про «чітку загрозу серйозного порушення» європейських цінностей, включаючи принцип верховенства права.

Комітет із громадянських свобод Європарламенту тепер повинен підготувати перелік порушень «європейських цінностей» Варшавою, після чого депутати голосуватимуть за відповідне звернення до Ради ЄС. Йдеться, передусім, про законодавчі зміни в Польщі у системі судочинства.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: