Європа без Великобританії більш дружньою до Путіна не стане - Bloomberg

Європа без Великобританії більш дружньою до Путіна не стане - Bloomberg
zn.ua

Меркель виступала в якості рушійної сили в питаннях санкцій в набагато більшій мірі, ніж Кемерон

Навіть при тому, що Росія не мала особливого впливу на результат референдуму, деякі вважають вихід Британії перемогою президента Володимира Путіна. Однак немає жодних ознак того, що Росія від цього виграє, пише Bloomberg.

В ході кампанії з закликами «залишитися» посилалися на Путіна, щоб спробувати налякати британців і змусити голосувати за збереження членства в ЄС. Прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив в травні, що виходу Великобританії з Євросоюзу будуть раді Путін і лідер ісламської держави Абу Бакр аль-Багдаді.

Деякі спостерігачі в США, які стежать за діями Росії, також стверджують, що Brexit Путіну вигідний. «Сьогодні це гігантська перемога для цілей зовнішньої політики Путіна. Потрібно віддати йому належне », - написав на своїй сторінці в Twitter колишній посол США в Росії Майкл Макфол. А в іншому своєму твіті він пояснив, що Путін «жалкував про розпад СРСР і організації Варшавського договору, так що він радий бачити, як починає розвалюватися європейська єдність».

Видання нагадує, що високопоставлені російські чиновники і політичні союзники Путіна дають зрозуміти, що очікують від виходу Великобританії з ЄС позитивних наслідків - хоча сам російський лідер про це не казав. «Без Великобританії в ЄС вже не буде кому так завзято відстоювати санкції проти нас», - написав у Twitter мер Москви Сергій Собянін. За словами Костянтина Косачева, голови комітету з міжнародних справ Ради Федерації, він очікує, що тепер, після відходу Великобританії, «щодо санкцій почнеться нова, більш жвава дискусія».

«Правда, незрозуміло, як вихід Великобританії з ЄС особливо вплине на санкції, питання про які повинно вирішуватися одноголосно. Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступала в якості рушійної сили в питаннях санкцій в набагато більшій мірі, ніж Кемерон, і Путін повинен розуміти, що вирішальну роль відіграє Німеччина ... Так чи інакше, навіть до референдуму в Великобританії, були ознаки «втоми від санкцій», які не в змозі вивести з глухого кута процес мирного врегулювання на сході України», - зазначає Bloomberg.

Питання про те, чи хоче Путін послаблення ЄС, не обов'язково пов'язано з санкціями. Косачев заявив в п'ятницю, що Росія не зацікавлена в дестабілізації свого найбільшого торгового партнера - зокрема того партнера, в валюті якого номіновані 40% золотовалютних резервів Центрального банку РФ. Однак Путін завжди ставить геополітику вище економіки, тому це питання відходить на другий план на тлі завдання послаблення впливу США в Європі.

Однією з причин того, що Росія підтримує євроскептиків в Європі, є їх антиамериканська спрямованість. Розкол між ЄС і США буде вигідний Путіну не просто через ослаблення санкцій. «Не факт, що вплив США в Європі зменшиться. В Євросоюзі є й інші країни, орієнтовані на Сполучені Штати - наприклад, Польща і країни Балтії, і навіть Німеччина. Великобританія залишається членом організації Північноатлантичного договору разом з більшістю країн-членів ЄС. Вихід Великобританії не стане підставою для того, щоб решта Європи стала більш антиамериканської - якщо в результаті цього виходу не зросте популярність євроскептиків на виборах, і якщо союзники Путіна не отримають більше місць в парламентах», - зазначає Bloomberg.

«Можна припустити, що лідери ЄС не стануть нічого робити, щоб зміцнити Євросоюз. Правда, є шанс, що вони відреагують на вихід Британії і зміцнять свій союз, і що його ядро - його засновники - спробують врятувати європейську мрію. Якщо ЄС стане більш згуртованим без Великобританії, і якщо свою роль зіграють США, Brexit, в кінцевому рахунку, зможе перешкодити реалізації зовнішньополітичних цілей Путіна», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: