Київський патріархат задоволений результатами Всеправославного Собору

Київський патріархат задоволений результатами Всеправославного Собору
socportal.info

У КП підкреслили, що попри запевнення у бажанні провести Собор, Московська патріархія не була і не є зацікавлена в цьому

У Київській Патріархії висловлюють радість з приводу того, що Вселенське Православ’я відкидає диктат Московського Патріархату, виразом чого стало і проведення Великого Собору попри спроби Московської патріархії його зірвати. Про це повідомляє прес-центр Київської Патріархії.

У КП підкреслили, що попри офіційні запевнення у бажанні провести Собор, Московська патріархія не була і не є зацікавлена в цьому. Протистояння Москви і Константинополя, намагання Московського Патріархату домінувати у Вселенському Православ’ї як «Третій Рим» і було головною причиною надто тривалої підготовки до Собору та спроби відстрочити його в останню мить. 

Разом із тим у КП висловили жаль, що «сама Московська Церква далі йде шляхом розколу та розділення, етнофілетизму (домінування національного над церковним) та етатизму (прислужництва державній владі), чим несе шкоду як своїй пастві, так і всій Православній Церкві».

У Київській Патріархії також із задоволенням сприйняли той факт, що більшість Помісних Церков «не піддалися маніпуляції та шантажу», а Великий Собор відбувся у раніше визначений строк.  У КП також із розумінням поставились до того, що до участі в Соборі не були запрошені наші делегати, «адже питання визнання статусу автокефалії нашої Церкви іншими Помісними Церквами ще потребує свого вирішення».

«Щодо питання визнання автокефалії нашої Церкви, то маємо наголосити на тому, що воно знаходиться у компетенції Вселенського Патріарха і Матері-Церкви Константинопольської. Саме до них, а не до Великого Собору, були звернення у цій справі як від Київського Патріархату, так і від держави в особі Верховної Ради України. Офіційний представник Патріархату архієпископ Тельмісський Іов засвідчив, що звернення щодо надання Томосу про автокефалію буде розглянуте Вселенським Патріархом і Синодом Константинопольського Патріархату і ми очікуємо такого розгляду та будемо працювати задля прийняття позитивного рішення». – зазначено у повідомленні.

«Позиція і ставлення Київського Патріархату до Великого Собору і його рішень офіційно будуть засвідченні на найближчому засіданні Священного Синоду УПЦ КП. Однак вже зараз маємо підкреслити, що це ставлення є позитивним, а ухвалені Собором документи приймаються як вираження позиції всієї Православної Церкви», - резюмується у повідомленні.

Нагадаємо, 16-26 червня 2016 р. на Криті (Греція) під головуванням Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія відбувся Святий і Великий Собор Православної Церкви. Собор був скликаний на підставі спільного рішення 14 Автокефальних Помісних Православних Церков, яке було ухвалене на Синаксі (зібранні) Предстоятелів у Шамбезі (Швейцарія) в січні 2016 р. Підготовка до цього Собору велася протягом 55 років від часу І Всеправославної наради на о. Родос (1961р.), були опрацьовані теми для розгляду та проекти документів Собору.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: