Конституційний суд де-факто скасував люстрацію – Мін’юст

Конституційний суд де-факто скасував люстрацію – Мін’юст

Рішення Конституційного суду про скасування люстрації вже було де-факто прийнято раніше, але його не оголосили через тиск з боку громадськості, заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

«Нам відомо, що рішення вже прийняте, вони хотіли його (у п'ятницю, 10 червня) оголосити. Все ж таки, вони не оголосили його. Це дуже тривожний сигнал. Будь-яке скасування закону про люстрацію – це контрреволюція гідності, реванш старих сил», – сказала вона в ефірі «Громадського ТБ».

За її словами, в КСУ є конфлікт інтересів.

«Ми неодноразово зазначали, що конфлікт інтересів присутній в КСУ, тому вони не мали розглядати цього питання. Я сподіваюсь, що громадський тиск не дасть винести таке рішення», – зазначила вона.

Як повідомляв ZAXID.NET, 10 червня Конституційний суд України продовжив розгляд у закритій частині пленарного засідання кількох подань щодо конституційності ряду положень Закону України «Про очищення влади». За словами нардепа Єгора Соболєва, на цьому засідванні суд не проголосував за відповіднний проект рішення, відтак його розгляд перенесли на 14 червня.

КСУ розглядає справу щодо конституційності низки положень закону про люстрацію за поданнями Верховного суду України і 47 народних депутатів. Раніше два подання ВСУ та одне подання 47 народних депутатів були об’єднані в одне конституційне провадження.

Верховний суд у своїх поданнях просить КСУ визнати неконституційною люстрацію членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, членів Вищої ради юстиції та керівників Державної судової адміністрації, які обіймали посади в період Євромайдану. Також Верховний суд просить визнати неконституційною люстрацію суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану.

47 депутатів у своєму поданні просять КС визнати неконституційною люстрацію колишніх чиновників, які обіймали свої посади в період із 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року, і правоохоронців, які переслідували активістів Євромайдану.

22 березня Конституційний суд не задовольнив клопотання народного депутата Єгора Соболєва про відвід 6 суддів від розгляду подань щодо конституційності положень закону про люстрацію. Соболєв вимагав їхнього відводу, оскільки, за його словами, ці шестеро суддів ухвалювали рішення, що призвели до узурпації влади Януковичем, і тому не мають права розглядати справу щодо конституційності низки положень закону про люстрацію.

22 березня КСУ перейшов до закритої частини розгляду справи.

Джерело: zaxid.net

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: