Конституційний суд призначив засідання з мовного закону Ківалова-Колесніченка

Конституційний суд призначив засідання з мовного закону Ківалова-Колесніченка

57 народних депутатів домагалися від КСУ призначення розгляду справи протягом двох років

Конституційний суд (КСУ) призначив засідання з мовного закону Ківалова-Колесніченка на 17 листопада 2016 року. Розгляд справи відбудеться у формі усних слухань.

Про це повідомив уповноважений представник Верховної ради за зверненням до КСУ 57 народних депутатів Олег Бондарчук у Facebook.

«Наші неодноразові вимоги протягом двох років призначити до розгляду справу були, нарешті, почуті головою суду», - написав Бондарчук.

Він також зазначив, що крім юридичної складової справа має політичне забарвлення, оскільки «велика частина складу суду – це судді, які скасували Конституцію в 2010 році неконституційним чином і продовжують працювати».

«За цим фактом протиправних дій суддів було порушено кримінальну справу тож суддів КСУ не можна вважати незалежними – вони будуть виконувати будь-які вказівки влади», - підкреслив Бондарчук.

Нагадаємо, 57 нардепів звернулися до Конституційного суду з вимогою визнати закон Ківалова-Колесніченка неконституційним ще у 2014 році.

Тоді, коментуючи мотиви звернення 57 народних депутатів в КСУ, Олег Бондарчук зазначив: «Конституційне подання щодо неконституційності обумовлено тим, що законодавчі положення, зафіксовані в зазначеному законі, суперечать ч. 1 статті 10 Конституції України та ряду правових позицій Конституційного суду України і фактично означають можливість застосування регіональної мови без одночасного застосування державної мови. Крім того, затвердження цього так званого закону відбувалося з грубими порушеннями регламенту Верховної Ради України, що є неприпустимим».

Він також розмістив копію повідомлення секретаріату КСУ.

268848Копія повідомлення секретаріату КСУ

У лютому 2014 року Верховна Рада скасувала закон про регіональні мови, однак після цього в. о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: