Кремль боїться конкуренції з Навальним - німецькі ЗМІ

Кремль боїться конкуренції з Навальним - німецькі ЗМІ

Опозиціонер вже становить загрозу нинішньому режиму - зарубіжні медіа

Російське керівництво не настільки впевнене у своїй владі, як мало б, судячи з опитувань громадської думки, згідно з якими президент Путін користується підтримкою більшості росіян, пише німецька газета Frankfurter Allgemeine про нові протести в російських містах.

Видання зазначає, що жорсткі дії поліції проти мирних демонстрантів у Москві і Санкт-Петербурзі показали, що «Кремль боїться відкритої політичної конкуренції і за допомогою насильства і репресій намагається задушити її до того, як потенційний противник зміцніє настільки, що зможе виграти боротьбу за владу».

Олексій Навальний, йдеться у статті, вже становить загрозу нинішньому режиму: «З одного боку, він розширив протестну базу як в географічну, так і громадську. Тепер він концентрується не тільки на Москві і Санкт-Петербурзі, а й організовує своїх прихильників по всій країні. Завдяки цьому безліч локальних протестів, які раніше владі вдавалося ізолювати один від одного, можуть стати частиною широкого протестного руху по всій країні. З іншого боку, Навальний є альтернативою Путіну, причому як в особистісному, так і в програмному плані. Тим більше що нинішня система влади стабільна лише доти, доки Путін залишається єдиною альтернативою в очах як населення країни, так і представників еліти, які воюють один з одним за вплив і гроші».

Навальний, як підкреслює видання, погрожує «зруйнувати цю монополію Путіна, і не приховує свої політичні амбіції. До того ж він зібрав навколо себе розумних людей, які займаються створенням серйозної програми з демократичного перетворення Росії… Звісно, є причини ставитися до Навальному критично, в тому числі тому, що його риторика проти «шахраїв і злодіїв» в Кремлі має вкрай популістський характер, а його курс конфронтації з режимом несе ризики не тільки для нього, а й для його прихильників».

«Але на сьогодні його рух став настільки великим, що Кремлю доведеться рахуватися з ним. Імовірність провалу Навального велика, але і для режиму ціна репресій також буде чималою», - резюмує газета.

Нагадаємо, 12 червня в 187 російських містах пройшли організовані фондом Навального антикорупційні акції протесту

Напередодні Олексій Навальний заявив, що узгоджений з мерією мітинг на проспекті Сахарова в Москві не може відбутися через тиск влади, яка заборонила використовувати звукопідсилюючу апаратуру і відеоекрани на мітингу. У своєму блозі Навальний закликав своїх прихильників вийти на мирну акцію в центрі міста на Тверській вулиці.

Опозиціонера Олексія Навального силовики затримали в понеділок у під'їзді власного будинку. Згодом Навального заарештували на 30 діб.

На акціях проти корупції в Москві і Санкт-Петербурзі загалом було затримано близько 1,2 тис. осіб. Зокрема, в столиці РФ йдеться про близько 679 затриманих, які перебувають у 38-ми відділеннях.

Білий дім закликав Кремль відпустити активістів.

Прокуратура Москви в ніч на понеділок випустила попередження організаторам антикорупційної акції в центрі російської столиці про «неприпустимість порушень закону».

У Москві ще з ночі проти 12 червня влада почала ретельно готуватися до акції протесту, організовану Олексієм Навальним. На вулицях столиці РФ з'явилися високі барикади з мішків з піском, а за ними - протитанкові ліжаки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: