Кремль виправдовує свою агресію проти України так само, як Гітлер виправдовував війну в Європі, — Туск

Кремль виправдовує свою агресію проти України так само, як Гітлер виправдовував війну в Європі, — Туск
Дональд Туск: Москва використовує річниці перемоги над нацизмом, аби легітимізувати відкриту й гібридну агресію проти України

Святкування Дня Перемоги відбувається пліч-о-пліч із відвертим і відкритим виправданням Пакту Молотова-Ріббентропа 1939 року, зазначив Туск

Російська влада використовує святкування і річницю закінчення Другої світової війни для виправдання пакту Молотова-Ріббентропа і агресії проти України.

Про це заявив президент Європейської народної партії Дональд Туск під час міжнародної конференції «Мир і війна» на «Прямому».

«Поки Кремль відзначає 9 травня 1945 року, не бажаючи згадувати про те, що не всі наслідки перемоги були позитивними для решти світу, і використовує цю річницю для виправдання своєї агресії проти сусідів, ви в Україні розповідаєте іншу історію. Ту, в якій тріумф і трагедія тісно переплелися», - переконаний Туск.

Він зазначив, що в травні 1945 року один із двох найбільш нелюдських тоталітаризмів у історії людства, гітлерівська Німеччина, було переможено. Однак інший із них, сталінський Радянський Союз, виявився одним із переможців, розширивши свою імперію вглиб Центральної Європи.

Дональд Туск зазначив, що останніми роками все частіше святкування Дня Перемоги відбувається пліч-о-пліч із відвертим і відкритим виправданням Пакту Молотова-Ріббентропа 1939 року.

«Згідно кремлівському наративу, цей горезвісний пакт між двома найсмертоноснішими тоталітарними імперіями в історії був більш ніж тактичною необхідністю. Це був союз проти ліберальної демократії, проти Заходу», - переконаний Туск.

Він зазначив, що Москва використовує річниці перемоги над нацизмом, аби легітимізувати відкриту й гібридну агресію проти України з 2014 року. Кремль використовує для досягнення цієї мети меседжі, схожі з месседжами 1939 і 1945 років.

«Перший з них - це порівняння сьогоднішньої України з фашизмом, що не тільки применшує сутність справжнього фашизму, а й відволікає увагу від чогось схожого на фашизм, який живе і розвивається і в самій путінській Росії, і в тих праворадикальних течіях, які сьогодні підтримуються Кремлем. Це звинувачення проти України є особливо безглуздим, якщо згадати про всі страждання, яких зазнала Україна під час Другої світової війни», - зазначає Дональд Туск.

Кремль також використовує аргумент допомоги етнічним росіянам для погроз, тиску і нападу на сусідів Росії, і не тільки України. Туск нагадав, що саме цей аргумент був використаний для того, щоб напасти й анексувати східну частину Польщі в 1939 році.

«І третє: він, зрештою, не визнає й існування України як держави, так само в 1939 році заперечувалося існування Польщі як держави», - зазначив президент ЄНП.

Дональд Туск переконаний, що уроки Другої світової закликають протестувати проти легітимації залякування, гібридних засобів ведення війни і відкритої збройної агресії в наші дні.

«У цей час, коли глобальна пандемія загрожує кожному з нас і вимагає співпраці, а не конфронтації, давайте скористаємося історією як уроком, а не історією як виправданням», - підкреслив президент ЄНП.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: