Квартира Лещенка. ГПУ відкрила справу про незаконне збагачення

Квартира Лещенка. ГПУ відкрила справу про незаконне збагачення
Народний депутат Сергій Лещенко
фото: kp.ua

Генпрокуратура розслідує справу про «незаконне збагачення» народного депутата Сергія Лещенка. Суд надав доступ слідству до рахунків нардепа та його матері

Про це стало відомо з двох ухвал Печерського суду Києва від 15 листопада, які розміщено у Єдиному реєстрі судових рішень.

Відповідно до судових документів, кримінальне провадження розпочате Генеральною прокуратурою України 27 жовтня 2016 року за фактом незаконного збагачення (ч. 3 ст. 368-2 КК України). Саме так слідчі ГПУ сприймають факт купівлі парламентарем квартири у Києві вартістю 7,5 млн гривень.

Як уточнюється в розслідуванні, 31 серпня між Сергієм Лещенком та директором ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові інвестиції» було укладено договір купівлі-продажу квартири, яка, відповідно до договору, коштувала покупцю 7,55 млн гривень.

Суд задовольнив клопотання слідчих, які наполягали: матеріали розслідування містять достатні підстави вважати, що відомості про рух коштів за всіма відкритими Лещенком рахунками може бути використано як докази у справі.

Представникам Генпрокуратури було надано доступ до банківських документів на ім`я народного депутата Лещенка та його матері в Укрсоцбанку. А також надано доступ до банківських карток зі зразками підписів, заяв, копій паспортів, заяв на зняття коштів, депозитних та кредитних справ, документів про рух грошових коштів.Сам Сергій Лещенко раніше пояснював, що квартиру було придбано за частину його заощаджень як співзасновника «Української правди», позику від засновника УП Олени Притули та гроші його близької людини – Анастасії Топольської.

Нагадаємо, що у вересні Національне антикорупційне бюро України не знайшло ознак кримінального правопорушення у придбанні квартири Сергієм Лещенком.

«Питання може викликати законність отриманих для придбання житла коштів Сергія Лещенка», – зазначало НАБУ та водночас уточнювало: перевірка інформації про доходи Лещенка з 1998 року показала, що народний депутат міг накопичити достатньо коштів для придбання житла.

Директор НАБУ Артем Ситник тоді розкрив деякі деталі: «Джерелами походження коштів у сумі 7 млн 550 тис. грн були: 3 млн 770 тис. грн – позика від Олени Притули, $77 тис., що еквівалентно 1 мільйону 998 тис. – знято з депозитів на ім'я матері Лещенка Тетяни Яківни, 150 тис. – від цивільної дружини Топольської і решта – 1 млн 780 тис. грн є особистими заощадженнями Лещенка», – уточнив керівник правоохоронного органу.

Підстави для розслідування незаконного збагачення депутата – відсутні, вирішили детективи два місяці тому.

Як писав «Главком», у вересні Національна поліція отримала доступ до звітності бізнесу Олени Притули, власниці «Української правди», за останніх 15 років. Відомо, що протягом тривалого часу у цьому виданні працював журналістом теперішній нардеп Сергій Лещенко. Доступ було надано у рамках розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Суд тоді надав підлеглим очільника МВС Арсена Авакова право ознайомитись зі звітами про страхування та сплату обов'язкових платежів у Пенсійний фонд усіх структур, де фігурує ім`я співзасновниці «Української правди» Олени Притули. Окрім Громадської організації «Українська правда», та приватного підприємства «Українська правда», до цього переліку потрапили ТОВ «Інтернет Медіа» та громадська організація «Солідарні Медіа».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: