Le Temps: У Росії через «неправильний» пост у соцмережі кидають за ґрати

Le Temps: У Росії через «неправильний» пост у соцмережі кидають за ґрати
smol.aif.ru

Понад 200 користувачів інтернету 2015-го року отримали вироки від російських судів

Через публікацію в соціальних мережах таких постів чи коментарів, що суперечать офіційній ідеології Росії, вже десятки громадян цієї країни потрапили за ґрати. Про це пише швейцарське видання www.letemps.ch.

Як повідомляють російські правозахисники з НКО «Агора», у 2015 році понад 200 користувачів інтернету отримали вироки від російських судів, у тому числі 21 - до колонії суворого режиму.

«У чому полягав їхній злочин? У поширенні інформації «екстремістського» змісту. Російська громадськість звернула на це увагу всього кілька тижнів тому, коли посипався цілий вал вироків противникам анексії Криму та атеїстів. У кількох випадках суди давали обвинувальний вирок тим, хто просто поділився записом або навіть поставив «лайк», - пише видання.

Приміром, за кампанію на підтримку «федералізації Кубані» вчительці Дарині Полюдовій 30 березня присудили  два роки в'язниці із забороною займатися викладацькою діяльністю і працювати в ЗМІ.

Ще приклад - 5 травня інженера Андрія Бубєєва засуджено до двох років і трьох місяців в'язниці за репост опозиційного запису «Крим - це Україна» з картинкою «Видави із себе Росію».

«Зараз проти громадських активістів суди найчастіше застосовують статті проти екстремізму та сепаратизму, - зазначає Дамір Гаінутдінов з НКО «Агора», яка була розпущена в січні за рішенням Міністерства юстиції. - Будь-хто не згодний з владою і готовий обстоювати свою думку в інтернеті, може опинитися за ґратами». У вівторок Європейська комісія з боротьби з расизмом і нетерпимістю оприлюднила заяву з критикою небажання Москви скористатися рекомендаціями 2013 року і прояснити суть поняття «екстремізм».

«Як би там не було, не всі екстремісти відчувають однакове ставлення до себе. Так, впливовий філософ Олександр Дугін заявив у викладеному на YouTube відео про те, що українців потрібно «вбивати, вбивати і вбивати», але ніхто не відправив його під суд», - зазначає Le Temps.

Попередження на адресу користувачів прозвучало 18 березня, коли Сергій Жуковський із прокуратури Санкт-Петербурга зробив таку заяву: «Кожен громадянин сьогодні має розуміти, що одним необережним вчинком, якимось постом радикального характеру він може зіпсувати все своє життя. Жити потім із клеймом «екстреміст» або «терорист» - невтішна перспектива». Тоді ці разючі слова залишилися непоміченими, але тепер їх всюди цитують у Рунеті. Щоб зробити загрозу ще відчутнішою, Дума ухвалила 13 травня закон із забороною на виїзд із російської території будь-якої людини, засудженої за «екстремізм». «Нинішня ситуація знову робить актуальною виголошену майже століття тому фразу засновника світської політичної поліції Фелікса Дзержинського: «Якщо ви ще не сидите, то це не ваша заслуга, а наша недоробка», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: