Лідер столичної «Самопомочі» розказав, куди правляча більшість в Київраді хоче прилаштувати півмільярда

Лідер столичної «Самопомочі» розказав, куди правляча більшість в Київраді хоче прилаштувати півмільярда

270 мільйонів гривень ще визнаються як борги і будуть розстрочені на період у кілька років, зазначив Гусовський

Сергій Гусовський, лідер фракції «Самопоміч» у Київраді в інтерв'ю «Главкому» розповів, що депутати хочуть списати 448 мільйонів гривень боргу ЖЕКів перед «Київводоканалом» і «Київенерго».

«Але ж є ще кілька цікавих моментів і про тих 448 мільйонів. Йдеться про списання цієї суми – це фактично борги ЖЕКів перед «Київводоканалом» і «Київенерго». І 270 мільйонів ще визнаються як борги і будуть розстрочені на період у кілька років. Що тут важливе і ганебне? У голосуванні взяв участь Вадим Сторожук (депутат фракції «Солідарність» у Київраді. – «Главком»), який є першим заступником генерального директора «Київводоканалу». А це приватне акціонерне товариство, не комунальне підприємство. Тобто це підпадає під визначення конфлікту інтересів. І Сторожук звертався до комісії із запобігання корупції із питанням, чи може він голосувати з цього питання. Йому радили не брати участі у голосуванні. Та він голосував. Бо могло не вистачити голосів – треба було підстрахуватися», - розповів Гусовський.

За його словами, «Київводоканал» очолює Дмитро Новицький, який починаючи з 2009 року працював на керівних посадах саме в управлінні ЖКГ.

«Ще специфічна ситуація. З весни цього року «Київводоканал» очолює Дмитро Новицький. До того, починаючи з 2009 року, він працював на керівних посадах саме в управлінні ЖКГ. Останніми роками він був керівником департаменту житлово-комунальної інфраструктури структур. Тобто при ньому всі ці борги накопичувалися, і він перейшов з посади керівника в КМДА на посаду керівника у приватному підприємстві. Законом про запобігання корупції визначено, що хоча б рік має минути між перебуванням на посаді, яка передбачає контроль, і посадою, яка передбачає так чи інакше вигодонабуття. Тут теж сталося порушення. В переговорному процесі щодо цих боргів брав участь той, при кому ці борги виникали», - зазначив депутат Київради.

Гусовський пояснив, що по цим 448 мільйонам діє така схема: треба переказати таку суму «Київводоканалу» і «Київенерго», а далі вони перешлють то вже на «Нафтогаз», «Енергоринок» і так далі.

«Що буде зараз? От ви сплачуєте за комунальні послуги, та у вас за цим рішенням буде списано певну кількість ваших гривень, які є складовою бюджету, на оті борги. Для прикладу. Згадайте, був період, коли існувала знижка для тих, хто сплачує за комунальні послуги до 20 числа місяця. Ця знижка стосувалася тих, хто сплачує за послуги, але не була віддзеркалена у відносинах ЖЕКів і постачальників послуг, таких як «Київводоканал» і «Київенерго». І ці 10% втрачались. Місто накопичувало борги із цих 10%. «Київводоканалу» та «Київенерго» це було вигідно, бо люди сплачують швидше. А місто себе не захищало, ставлячи під сумнів ці борги. От по цим 448 мільйонам, так виглядає, діє схема: треба переказати таку суму «Київводоканалу» і «Київенерго», а далі вони перешлють то вже на «Нафтогаз», «Енергоринок» і так далі. Це вже питання великих кабінетів. Але ми самі маємо давати раду, як живе і на що витрачає кошти місто», - підкреслив  лідер фракції «Самопоміч» у Київраді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: