Лікарчук: Профтехсовіту потрібно вивести з-під управління Міністерства освіти і науки

Лікарчук: Профтехсовіту потрібно вивести з-під управління Міністерства освіти і науки

Профтехосвіта й народна освіта мають бути відокремлені, вважає Ігор Лікарчук

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук в інтерв’ю «Главкому» заявив, що на його думку треба «покласти край «школяризації» системи профтехосвіти».

«Це почалося 1988-го року, коли профтехосвіту об'єднали з народною освітою за рішенням ЦК КПРС. У результаті профтехучилища не стали школами (бо вони, насправді, загальну середню освіту не надають, а видають атестат, котрий підтверджує здобуття неіснуючої освіти) і втратили багаторічну практику справжньої професійної підготовки.  Профтехосвіта й народна освіта мають бути відокремлені. Це різні галузі, у яких різна мета функціонування, різна цільова функція», - зазначив він. 

Лікарчук ввважає, що профтехосвіту насамперед треба вивести із системи управління Міністерства освіти. «Я б її передав Державній службі зайнятості, Мінпраці. А ще краще - приватизувати професійно-технічні училища і зробити їх автономними суб’єктами господарювання. Це те, що я називаю роздержавленням системи профтехосвіти», - додав він.

«І останнє - у системі профтехосвіти не можна зберігати практику, коли нею керують тітки й дядьки, які розпочали це робити в середині 80-х років минулого століття. Для яких поняття менеджменту, маркетингу, цінової політики є такими ж чужими, як для мене поняття польотів у космос», - підкреслив освітянин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: