Медведчук не вважає перемогою України ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС

Медведчук не вважає перемогою України ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС

На думку Медведчука, відносини України і ЄС не можна назвати ні рівноправними, ні партнерськими

Ратифікація Угоди про асоціацію - це не досягнення Києва, а скоріше перемога європейської дипломатії. Адже відносини України і ЄС не можна назвати ні рівноправними, ні партнерськими, вважає лідер «Українського вибору - Права народу» Віктор Медведчук.

На його думку, якщо відкинути похвальні епітети з приводу завершення ратифікації, стане зрозуміло, що насправді пишатися нічим.

«Асоційоване членство гарантією подальшого отримання країною статусу повноправного члена Євросоюзу не є. Подібні угоди ЄС давно підписав з Тунісом (1995), Марокко (1996), Йорданією (1997), Єгиптом (2001), Алжиром (2002 рік), Ліваном (2002) і Чилі (2002). Однак жодної з цих країн асоційоване членство не дало потужного імпульсу для економічного розвитку і жодну не зробило реальним кандидатом на вступ до ЄС. Але справжнім рекордсменом за часом очікування повноцінного членства в Євросоюзі стала Туреччина, яка підписала Угоду про налагодження асоціації ще в 1963 (!) році», - нагадав лідер «Українського вибору - Права народу».

Медведчук також прокоментував заяву Ради ЄС про дії «вигідної» для України Зони вільної торгівлі з ЄС.

«ЗВТ з ЄС так і не принесла нашій країні відчутного економічного зиску. Виділені європейською стороною квоти мізерні і не відповідають потребам українських експортерів, а технічні стандарти ЄС сьогодні недосяжні для більшості українських виробників. Євросоюз розглядає Україну виключно як постачальника дешевої сировини. Дані МЕРТ це лише підтверджують: серед товарів, поставки яких в ЄС зросли найбільше, - руди та залізні концентрати, феросплави, кукурудза і соєві боби. Як і те, що Брюссель підсилює тиск на Київ у питанні скасування обмежень на вивезення деревини та металобрухту», - підкреслив Медведчук.

Він вважає, що відносини України і Євросоюзу не можна назвати ні рівноправними, ні партнерськими.

«Так що ратифікація Угоди про асоціацію - це не досягнення Києва, а скоріше перемога європейської дипломатії, що використовує договори про асоціацію для просування товарів ЄС на нові ринки», - підсумував Медведчук.

Як повідомлялося, сьогодні голова Європейської ради Дональд Туск передав президенту України Петру Порошенку остаточне рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: