Меморіал Бабиного Яру буде відповідати рівню музею Голокосту у Вашингтоні, - Фукс для The Hill

Меморіал Бабиного Яру буде відповідати рівню музею Голокосту у Вашингтоні, - Фукс для The Hill
Віталій Кличко та Павло Фукс

Меморіальний комплекс у Бабиному Яру планується побудувати до 2021 року, до 80-х роковин трагедії

Будівництво меморіалу Бабиного Яру в Києві не повинно бути політизоване, оскільки даний проект - символ надії і примирення в Україні та в усьому світі. Таку думку висловив бізнесмен, член наглядової ради «Меморіального центру Бабин Яр» Павло Фукс в своїй статті для американського видання The Hill.

«Настав час усвідомити, що такі проекти, як Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр - це не привід для розбрату, а точка об'єднання України і всього світового співтовариства навколо трагічних уроків минулого для того, щоб подібні катастрофи більше не повторювалися. З огляду на соціально-економічне та політичне напруження не тільки в Україні, але і у всьому світі, потреба в подібних соціальних проектах неймовірно зростає. Упевнений, що меморіальний центр Голокосту Бабин Яр стане символом надії і примирення в Україні та в усьому світі. Заради цього, незалежно від політичних поглядів, громадянства або національної приналежності, ми повинні прагнути об'єднувати зусилля, щоб довести розпочату справу до кінця», - заявив Павло Фукс.

Він підкреслив, що «дуже важливо не політизувати це питання»: «Дискримінація людей за національною чи расовою ознакою може привести тільки до ще більших трагедій. На тому самому місці десятки тисяч людей були просто вбиті через їх національності, мови, релігії і переконання. Ми повинні постійно нагадувати собі, нашим дітям і нашим онукам про те, що громадянство або національність людини не мають значення - важливі тільки справи», - написав бізнесмен.

За його словами, «у всій Україні немає більш трагічного місця». «Розташований в столиці України, в Києві, Бабин Яр - це яр, де в 1941 році нацисти знищили близько 150 000 чоловік. Євреї були особливою мішенню, але не єдиною. Тільки 29-30 вересня, усього за два дні, підрозділи SS Einsatzgruppen вбили близько 33 000 єврейських чоловіків, жінок і дітей. Подальша бійня забрала життя десятків тисяч євреїв, циган, українців і людей абсолютно різних національностей», - нагадав Павло Фукс.

Нагадаємо, меморіальний комплекс планується побудувати до 2021 року, до 80-х роковин трагедії. «Проект «Меморіал» підтримується міськими та центральними органами влади України, які усвідомлюють важливість цього міжнародного проекту не тільки для Києва, а й усієї України і навіть світу. Цей центр буде відповідати рівню Яд Вашему в Єрусалимі і Меморіального музею Голокосту у Вашингтоні», - повідомляє мільярдер.

Павло Фукс додав, що організатори «намагаються уникати тих помилок, які виникали раніше, коли розвиток проекту зупинявся на закладанні першої цеглини». «Необхідно враховувати багато різних нюансів, особливо щодо тонкого питання будівництва на місцях поховання. Ми почнемо діяти тільки тоді, коли інтереси всіх сторін будуть враховані, щоб уникнути конфліктів. Це копіткий і довгий процес, але без цього ніяк», - підсумував Павло Фукс.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: