Мешканці сіл на лінії розмежування на Донбасі не можуть добитися відшкодування за зруйноване житло – волонтер

Мешканці сіл на лінії розмежування на Донбасі не можуть добитися відшкодування за зруйноване житло – волонтер
Волонтер гуманітарної місії «Проліска» Родіон Лебедєв

На Донбасі є проблема з отриманням свідоцтв про смерть, родичі померлих не можуть оформити на себе право власності майна

Депутат селищної ради (нині не діє) Опитного, волонтер гуманітарної місії «Проліска» Родіон Лебедєв в інтерв’ю «Главкому» розповів, що наразі жителі прифронтових сіл, будинки яких зруйновані війною, не можуть добитися відшкодування та почати ремонти.

«Людям, які постраждали, не дають на руки акти про те, що їхнє житло зруйновано. Жодна людина з нашого селища такий документ не отримала. Причина в тому, що видачу таких актів блокує райдержадміністрація (Ясинуватського району – «Главком»). Вони пояснюють це тим, що бояться відряджати у селище своїх співробітників. Хоча ми пропонували організувати транспортування співробітників райадміністрації до нас, пропонували, щоби ми пофотографували ці зруйновані будинки і надали їм докази руйнувань. Але все відкидалося. Таким чином вирішення проблем і у Пісках, і у нас в Опитному заблоковане», - розповів Лебедєв.

Таким чином, люди не отримують акти і вони не можуть довести, що у них зруйноване житло. Є також проблема з отриманням свідоцтв про смерть, родичі померлих не можуть оформити на себе право власності майна.

«Данська рада з питань біженців, організація «Право на захист» (всеукраїнський благодійний фонд) намагаються людям допомогти в оформленні документів, аби вони могли подати до суду щодо зруйнованого житла. Але щоб додати до переліку документів фотографії зруйнованого житла, їх потрібно зробити. Але навіть це важко зробити, оскільки проїзд до своїх будинків ускладнений. Військові не пропускають», - повідомив волонтер.

Він також пояснив, з ким ці люди хочуть і збираються судитися. Адже, у країні у нас офіційно війни немає, у нас є спецоперація. «Тобто якщо у людини щось зруйновано, або пошкоджено, держава повинна якось відшкодувати збитки. А влада блокує, щоби люди не подавали до судів. Ось за останньої пожежі у двадцятих числах серпня згоріло у Пісках більше 50 будинків. Власники цих будинків не можуть отримати акти про те, що у них згоріло житло. Навіть в Опитному пожежні, які приїздили, зафіксували пожежу. Та люди, які є тепер переселенцями і проживають в Авдіївці, все одно не можуть отримати ці акти. Ніяк не пояснюючи, влада каже, що не може дати їм такий документ», - розповів депутат селищної ради Опитного.

Лебедєв дав пояснення, як людям вийти із ситуації. Зокрема, якби по всій лінії розмежування затвердили шаблон акту, який розробила і підготувала Данська рада з питань біженців (Данська рада з питань біженців - приватна, незалежна організація, метою якої є захист та сприяння впровадженню довгострокових рішень для біженців та внутрішньо-переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення. Організація також надає гранти для тимчасово-переміщених осіб на започаткування власних справ– «Главком») разом з партнерами і надіслала до Кабміну для затвердження, був би прогрес у цьому питанні.

«Якби потім зобов’язали районні адміністрації їх видавати людям, то проблема би вирішилася. Це ж не тільки нашому селищу потрібно. І Гранітне, і Широкіне потребують такого рішення. Є розпорядження Кабінету міністрів України №1085, за яким ряд населених пунктів не включено до переліку таких, які розташовані вздовж лінії розмежування. Іншими словами, мешканці, зареєстровані у таких селищах не можуть стати на облік як внутрішньо переміщені особи, аби отримати допомогу від держави, передбачену цим статусом.  Люди, які виїхали з населених пунктів, у яких практично тривають бойові дії не можуть добитися того, щоби набути статусу переселенців. Знаєте, нас не запитують, чого ми хочемо, які потреби маємо. Ми маємо право брати участь і у місцевих виборах, і у парламентських, і виборах президента. Але я як громадянин позбавлений права брати участь у житті держави, мої права порушені», - підкреслив волонтер.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: