Міністр інфраструктури розповів де знайти кошти для швидкого відновлення України

Міністр інфраструктури розповів де знайти кошти для швидкого відновлення України
За оцінками Київської школи економіки, інфраструктурні втрати України складають вже приблизно $87-89 мільярдів
фото: міністерство інфраструктури

На сьогодні головний пріоритет – це фінансування наших військових сил

За майже два місяці війни було зруйновано 30% української інфраструктури, проте більшість об’єктів можна відновити за короткий час за умови фінансування. Про це повідомив в інтерв’ю каналу ICTV міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

«Якщо говорити про транспортну інфраструктуру, то я вважаю, що більшість об’єктів можна відновити за два роки. Основні речі можна зробити за рік, а складніші ми точно можемо за два роки відбудувати», – підкреслив він.

За оцінками Київської школи економіки, інфраструктурні втрати України складають вже приблизно $87-89 мільярдів. За іншими даними, ця сума сягає близько $100 млрд. Таких коштів у держбюджеті немає, пояснив Кубраков.

«У нас зараз один пріоритет – фінансування армії, наших військових сил, закупівлі озброєння та утримання тих обов’язкових соціальних платежів, які повинна робити держава», – сказав він.

Тим не менш, Міністерство регіонального розвитку ініціювало виділення з резервного фонду біля 1 млрд гривень на низку задач: перші ремонти, ремонти будівель, заміну вікон і ремонт невеликих мостів.

«Якщо говорити про відбудову держави, а саме про цифру у 100 млрд доларів, ми розуміємо, що самостійно Україна на сьогоднішній день таке фінансування собі не може дозволити», – зазначив міністр інфраструктури.

Саме тому в уряді розраховують на два основні джерела коштів. Перший – заарештовані активи російської федерації, які зараз є по всьому світі – наприклад, заарештовані активи російського Центробанку, активи їхніх компаній.

«Ми бачимо цю статистику – в одній країні 20 мільярдів заарештовано, в іншій – 30, десь – 8, 10, 12… Це і має бути основне джерело», – зауважив Кубраков.

За його словами, загальна сума таких заарештованих активів приблизно відповідає обсягам збитків, які нанесла Україні війна.

«Друге джерело – і про це ми чуємо на рівні офіційних заяв Єврокомісії, на рівні офіційних заяв наших партнерів з Великої Британії, США та Канади – що точно буде так званий recovery-план України, який буде включати в тому числі і відновлення нашої інфраструктури, наших міст, нашої економіки», – додав очільник Мінінфраструктури.

Як раніше повідомляв заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо розробки плану післявоєнного відновлення та розвитку України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: