Мобільний оператор викупив в Україні частоти, які були потрібні для науковців-метеорологів?

Мобільний оператор викупив в Україні частоти, які були потрібні для науковців-метеорологів?

Провідний кліматолог вважає, що наразі Україна практично виїжджає з прогнозами на досвіді синоптиків

Кліматолог, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, член Міжурядової групи експертів зі змін клімату (IPCC), кандидат фізико-математичних наук Світлана Краковська в інтерв’ю «Главкому» заявила, що науковцям-метеорологам могли подарувати необхідне устаткування для кліматичних досліджень, проте Україна начебто відмовилась від подарунка.

«Була історія: нам могли подарувати необхідну апаратуру, але, оскільки вона працює на тих частотах, які викупив на десятки років наперед один із мобільних операторів, Україна від подарунка відмовилася. Тепер потрібно шукати іншу апаратуру, радари, які працювали би на інших частотах. Це взагалі-то питання національної безпеки, але воно залишається не вирішеним. Нині ми практично виїжджаємо з прогнозами на досвіді синоптиків. Але і досвід цей потроху відходить, тому що старші люди просто ідуть з нашої сфери, а молодь до нас іти не дуже поспішає», - зазначила Краковська.

За її словами, зміна клімату небезпечна тим, що загрозливі стихійні гідрометеорологічні явища не тільки частішають, а й набувають вищої інтенсивності.

«Пам’ятаєте, у серпні минулого року на Одещині під час одного із фестивалів була сильна злива, вітер і блискавка вбила людину? У місцевих фахівців немає радарів. Попри це, вони за допомогою свого досвіду в обід у день трагедії передали штормове попередження, що надвечір може бути гроза та шквали. Хоча тоді, в обід, жодної хмаринки на небі не було. Нефахівець жодним чином не міг би здогадатися, що за кілька годин погода може суттєво змінитися. Чи донесли цей прогноз до відпочивальників та організаторів фестивалю? Це уже інше питання», - додає кліматолог.

Таким чином, на її думку, виходить певний парадокс.

«Сумнівні прогнози про якесь глобальне похолодання всі передруковують, а на прогнози українських фахівців, як у випадку на Одещині, не завжди зважають. А сучасна апаратура для прогнозування допомагала б уникнути подібних трагедій у майбутньому», - сказала кандидат фізико-математичних наук.

Краковська також розповіла про суть суперечок серед науковців про причини зміни клімату.

«97% фахівців у світі, які працюють у галузі кліматології погоджуються в тому, що зміни клімату викликані антропогенними чинниками. І тільки 3% є тих, хто проти. У наукових виданнях у всьому світі знайшли аж 38 статей, які намагаються довести, що зміна клімату – це абсолютно природний чинник. І в усіх цих 38 статтях більшість фахівців знайшли помилки», - підкреслила профільний експерт.

Раніше кліматолог розповіла, чого чекати українцям від глобального потепління.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: