Московська церква використовує хресний хід як політичний інструмент – експерт

Московська церква використовує хресний хід як політичний інструмент – експерт
Хресний хід УПЦ МП

Експерт зауважує, що хресний хід - це хороша справа, якщо вона робиться з добрими намірами

27-28 липня в Києві проходять релігійні заходи, які присвячені Хрещенню Русі. Сьогодні, 27 липня, хресним ходом пройшла Українська православна церква Московського патріархату. Завтра відбудеться хід Київського патріархату. Московська церква називає свій захід хресним ходом і використовує як політичний інструмент. Таку думку на прес-конференції у «Главкомі» висловив Сергій Здіорук, директор Інституту конфліктів  і миру при Українській Раді миру, провідний науковий співробітник відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, філософ-релігієзнавець.

Експерт зауважує, що хресний хід - це хороша справа, якщо вона робиться з добрими намірами. Він підносить дух, зміцнює віру.

Здіорук пояснює різницю між заходом московської церкви та церкви Київського патріархату. «Різниця в тому, що Московський патріархат вважає, що він є єдиний канонічний. І тому московська церква проводить свій захід окремо, щоб не змішуватись з тими, хто ніби є грішні», - зауважує експерт.

Релігієзнавець переконаний, що хресний хід УПЦ МП проводить з політичною метою і наводить приклад минулорічного заходу. « Згадайте, минулорічний хресний хід – чиста інспірація ззовні, демонстрація своєї влади та сили, спроба дискредитації української влади. Коли йде війна і ллється кров, сили багатьох полісменів кинуто на те, щоб дивитись, аби недолюдки не вчинили терористичний акт. Великих коштів коштувало те, щоб той хід забезпечити. Є задокументовані факти, що штатні священики є  штатними розвідниками Росії», - констатує Здіорук.

Він зазначив, що УПЦ КП свій захід, присвячений Хрещенню Русі, називає не хресний хід, а всенародна хода. «Намісник Патріарха Київського і всієї Руси-України зазначає, що завтра відбудеться всенародна хода. Він навіть не підкреслює, що це уставний церковний обряд, а саме всенародна хода», - розповідає релігієзнавець.

Здіорук зазначає, що УПЦ КП обернена обличчям до людей. Він нагадав, що під час подій на Майдані Михайлівський Золотоверхий собор відкрив ворота та прийняв людей на свої території. Також були відкриті пункти обігріву та шпиталь.

Дивіться запис прес-конференції:

Читайте також матеріал «Главкома» Конвертація Бога. Чому українські політики так люблять ходити до церкви

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: