Москва фінансує насилля на Балканах, щоб зірвати розширення НАТО - The Times

Москва фінансує насилля на Балканах, щоб зірвати розширення НАТО - The Times
Мешканці Македонії прагнуть членства у НАТО

У розвідці Македонії побоюються російської «гібридної війни»

Як застерігають джерела в Македонії та Греції, російські агенти витрачають сотні тисяч євро на «підривну змову», щоб сіяти насильство в Балканах і погіршити політичну обстановку, аби у підсумку завадити розширенню НАТО, пише видання Sunday Times, маючи на увазі домовленість про перейменування Македонії в Північну Македонію.

Македонія та Греція звинуватили Росію у втручанні. Раніше теплі відносини між Москвою та Афінами поступово руйнуються. «Ці викриття поповнюють число доказів того, що Кремль здійснює дедалі більш зухвалі спроби порушити рівновагу в європейських країнах, шляхом поглиблення політичних розбіжностей та провокацій насильства», - йдеться в статті.

«Співробітники в розвідувальних службах заявили, що численні платежі поступали на рахунки понад дванадцяти македонських політиків, радикальних націоналістів і футбольних фанів, причетних до суперечок проти епохальної домовленості, укладеної з Грецією, - угоди про зміну назви Македонії перед вступом до НАТО», - пише видання.

Sunday Times ознайомилася з секретною доповіддю контррозвідки Македонії, де викладено обвинувачення. «Це явна і безсумнівна змова, покликана спровокувати хаос і зупинити розширення НАТО» - сказало неназване інформоване джерело.

«Джерела в розвідці побоюються російської «гібридної війни», покликаної посилити противників НАТО на найближчому ключовому референдумі про перейменування Македонії, який відбудеться в вересні. В рамках «кошмарного сценарію», кажуть офіційні особи, Росія може спробувати провести операцію «під фальшивим прапором», прем'єр-міністр Македонії Зоран Заев стверджував, що «проросійські бізнесмени» виплатили понад 300 тисячам євро фізичним особам і групам, аби спонсорувати спалахи насилля перед голосуванням.

«В регіон інвестували кілька відомих російських мільярдерів, але у пресі та політичних колах звучить прізвище Івана Саввиді», - пише видання.

Офіційний представник сказав, що повідомлення щодо його причетності – «дешева провокація і гігантська помилка», і додав, що у нього «немає ніяких фінансових або ділових відносин» з будь-ким у Македонії», - йдеться у статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: