Москва відмовилась виграти війну з Україною в силовий спосіб – американський експерт

Москва відмовилась виграти війну з Україною в силовий спосіб – американський експерт
Фото Обозреватель

Українські збройні сили сьогодні дуже відрізняються від армії 2014 року

Росія відправляє десятки тисяч своїх солдатів на військові бази поблизу українського кордону і проводить раптові військові навчання, змушуючи своїх сусідів боятися неминучого вторгнення. Однак ці страхи невиправдано перебільшені по одній простій причині, про яку всі, очевидно, забувають: українські збройні сили сьогодні дуже сильно відрізняються від напіврозваленої і деморалізованою армії України в 2014 році. Таку думку висловив Марк Галеотті - старший науковий співробітник Інституту міжнародних відносин в Празі, позаштатний науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин у своїй статті для американського видання Vox.

У 2014 році промосковський уряд України на чолі з Віктором Януковичем було змушене піти з влади в зв'язку з тим, що країна рішуче заявила про свій намір зблизитися із Заходом. У відповідь на це Росія захопила Кримський півострів і розпалила антиурядове повстання на південному сході України. Кремль вважав, що новий уряд України швидко погодиться з тим, що йому необхідно залишитися всередині сфери впливу Росії. Однак нова влада в Києві проявили впертість.

«Росіяни це знають, тому їх військові маневри розраховані виключно на те, щоб посилити політичний тиск на Київ - і підготуватися на той випадок, якщо одного дня Україна відчує себе досить сильною для того, щоб відвоювати Донбас силою», - йдеться у статті.

«В цілому, хоча 2015 рік почався для України погано - з розгрому і кривавої битви за Дебальцеве - саме в тому році її збройні сили почали міцніти. Сьогодні чисельність української армії становить 250 тисяч осіб, з яких тільки 40 тисяч - цивільні особи. 75% солдатів - це добровольці, і, оскільки у Києва виникають труднощі з набором призовників, ці добровольці є центральною ланкою армії», - зазначає Галеотті.

У статті йдеться, що «справа тут не тільки в чисельності військ», адже сьогодні Україна витрачає понад 2,5% свого ВВП на оборону - до війни ця цифра становила 1%. Зрозуміло, це 2,5% від вельми скромного ВВП, однак цей факт багато говорить про пріоритети українського уряду.

«За цей час Україна багато чому навчилася. Тепер вона може з повним правом заявити, що її збройні сили - це єдина армія у новітній історії, яка боролася в танкових боях проти росіян, і вона на своєму досвіді відчула, яких успіхів Росія досягла в застосуванні безпілотників і засобів електронної війни. Хоча американці і європейці давали українцям чимало цінних порад, вони визнають, що ті витягли безліч уроків з боїв на передовій», - зазначає Галеотті.

«Хороші новини полягають в тому, що, не дивлячись на безліч заяв про можливе вторгнення Росії на Україну, Москва вже, швидше за все, відмовилася від свого прагнення виграти цю війну військовим способом. Однак є й погана новина - Москва поки не готова визнати свою поразку. Замість цього вона продовжує чинити тиск в надії остаточно виснажити України. Якщо не відбудеться ніяких істотних політичних змін, найімовірніше, поточний кривавий статус-кво - не зовсім війна, але й не мир - буде зберігатися в найближчому майбутньому», - резюмує Галеотті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: