МВФ не погоджується на компроміси стосовно підвищення ціни на газ — ЗМІ

МВФ не погоджується на компроміси стосовно підвищення ціни на газ — ЗМІ

Наразі в уряді направили ще одну компромісну пропозицію щодо підвищення цін на газ для населення і очікують на реакцію фонду

У Міжнародному валютному фонді відкинули вже щонайменше 8 варіантів компромісів щодо підвищення ціни на газ для населення, які уряд України запропонував фонду за останній рік.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на своє джерело в українському уряді.

Зокрема, в уряді пропонували підвищувати ціни на газ поквартально, встановлювати населенню пільгові ціни на газ для певного соціального обсягу спожитого газу, а також пропонували виключити вартість транспортування газу з тарифу на газ для домогосподарств.

«Проте МВФ не погоджується на жоден з цих варіантів та продовжує ставити Україні ультиматум: або підвищення цін на газ, або відмова у продовженні співпраці в рамках кредитної програми», — повідомляє джерело «Інтерфаксу».

Наразі в уряді направили ще одну компромісну пропозицію щодо підвищення цін на газ для населення і очікують на реакцію фонду.

19 червня у своїй заяві очільниці МВФ Крістін Лагард повідомляла, що Україні, для отримання чергового траншу макрофінансової допомоги, необхідно підвищити ціни на газ для населення до ринкового рівня та збалансувати бюджет на рівні 2,5% бюджетного дефіциту.

Крім цього, Лагард у своїй заяві зазначила на необхідності віднесення до юрисдикції Вищого антикорупційного суду всіх справ, зокрема апеляцій на судові рішення першої інстанції з корупційних справ. Про це, зокрема, раніше заявляли представники антикорупційних організацій.

7 червня Верховна Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд у другому читанні під час засідання 7 червня. «За» проголосували 317 депутатів. У Венеціанській комісії привітали ухвалення закону про Антикорупційний суд. 11 червня Порошенко підписав закон про Антикорупційний суд.

Створення Антикорупційного суду — одна з вимог міжнародних партнерів України для подальшої співпраці. Серед його запланованих функцій — розслідування справ Національного антикорупційного бюро щодо корупції серед високопосадовців.  Серед інших вимог — підвищення цін на газ для населення та збалансування державного бюджету.

Кабмін вже відкладав підвищення цін на газ для населення.

Раніше колишній очільник регулятора, що встановлює тарифи на оплату газу, Дмитро Вовк, повідомляв, що у разі виконання вимоги МВФ щодо зрівняння цін на газ для населення та підприємств, тарифи на газ можуть зрости на 70%.

Крім цього, в МВФ повідомили, що ведуть переговори з українською владою про необхідність перегляду рівня цін на газ та створення Антикорупційного суду.

Також Нафтогаз підвищив ціни на газ для підприємств вдруге за останні 3 місяці. Зокрема, у травні ціни на газ зросли на 5,2-5,5%, а з червня ціна підвищеться ще на майже 10%.

Читайте також матеріал: Голова НКРЕКП Оксана Кривенко: Я сама можу кран поміняти, сантехніку відремонтувати, замок врізати

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: