МВФ закликав Україну та РФ домовитись по «боргу Януковича»

МВФ закликав Україну та РФ домовитись по «боргу Януковича»

У Фонді підкреслили, що МВФ не був і не буде стороною переговорного процесу

Міжнародний валютний фонд закликає Київ і Москву знайти компроміс у питанні боргу екс-президента України Віктора Януковича в розмірі 3 млрд дол., який потрапив під дію мораторію на боргові виплати. Про це заявив глава департаменту зовнішніх зв'язків Фонду Джеррі Райс, підкресливши при цьому, що МВФ не був і не буде стороною переговорного процесу.
«Нас поінформували про хід переговорного процесу щодо боргу. Але ми не були частиною й зараз не беремо участі у самому обговоренні (боргового спору – Ред.)», – сказав Райс.
Нагадаємо, борг екс-президента Януковича був оформлений у грудні 2013 року у вигляді випуску євробондів на 3 млрд дол. із погашенням у грудні 2015 року. У березні 2015 року Україна почала процес реструктуризації частини боргу, включивши російський борг до периметру боргової операції. Умови реструктуризації були схвалені МВФ. У листопаді 2015 року Україна завершила процес реструктуризації, випустивши нові державні облігації та деривативи. Росія відмовилася від обміну паперів, вимагаючи кращих умов боргової операції, що були надані іншим кредиторам.
У зв'язку з відмовою РФ від участі в борговій операції, Кабінет міністрів України в грудні минулого року ввів мораторій на виплату за «російськими» бондами й доручив Міністерству юстиції найняти юристів для захисту інтересів нашої країни в суді. Згодом рішенням Верховної Ради України цей мораторій був встановлений як безстроковий.
Водночас, у грудні 2015 року МВФ визнав російський борг державним для України, але одночасно пом'якшив свою політику кредитування країн із неоплаченими державним боргом.
У лютому 2016 року Росія звернулася до високого суду Лондона з позовом до України, вимагаючи виплати боргу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: