МЗС Македонії викликало посла Угорщини через втечу екс-прем’єра

МЗС Македонії викликало посла Угорщини через втечу екс-прем’єра
Никола Ґруєвський оголосив, що він перебуває у Будапешті й просить притулку
Фото: ERA-EFA

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв закликав Угорщину видати Ґруєвського

Міністерство закордонних справ Македонії викликало посла Угорщини в Скоп’є, щоб офіційно вимагати від Будапешта відхилити прохання про притулок колишнього македонського прем’єра Николи Ґруєвського.

Як повідомляє МЗС 19 листопада, угорському дипломатові вручили ноту протесту.

Угорському уряду також запропонували «діяти в дусі хороших двосторонніх відносин та європейських цінностей», щоб забезпечити повернення 48-річного колишнього лідера консервативної партії VMRO-DPMNE до Македонії.

Раніше цього місяця влада Угорщини підтвердила, що колишній прем’єр-міністр Македонії Никола Ґруєвський просить політичного притулку в Будапешта. Суд у Македонії раніше засудив Ґруєвського до двох років ув’язнення у справі про корупцію.

Ґруєвський, який був прем’єром Македонії від 2006 до 2016 року, оголосив у Facebook 13 листопада, що він перебуває у Будапешті й просить притулку.

У листі від 14 листопада прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що «не бажає втручатися у внутрішні справи суверенних країн», але оскільки Ґруєвський був «прем’єр-міністром своєї країни протягом 10 років, з міркувань безпеки угорська влада дозволила йому подати прохання про надання притулку».

Водночас прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв закликав Угорщину видати Ґруєвського, а Міністерство юстиції заявило, що готує офіційний запит на екстрадицію.

Колишній лідер опозиційної партії VMRO-DPMNE Ґруєвський був засуджений у травні до двох років ув’язнення за звинуваченням у незаконному впливі на посадовців Міністерства внутрішніх справ після придбання дорогого автомобіля вартістю в 600 тисяч євро.

48-річний Ґруєвський був прем’єр-міністром у 2006-2016 роках. Він є колишнім лідером головної опозиційної консервативної партії VMRO-DPMNE, яка стверджує, що його політично переслідують.

Ґруєвський ще має постати перед судом у трьох інших справах про корупцію, в яких йому загрожує більший термін ув’язнення, ніж за ухваленим нещодавно вироком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: