На засіданні уряду обіцяють вирішити проблему затримки пенсій переселенцям

На засіданні уряду обіцяють вирішити проблему затримки пенсій переселенцям

Пенсіонери–переселенці не отримують законних виплат через колізію в законодавстві

Голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний заявив, що найближчому засіданні уряду буде вирішено проблему з затримкою виплати пенсій вимушеним переселенцям. Про це він сказав в коментарі «Главкому».
За інформацією «Главкому», в понеділок, 16 травня, чиновник вже взяв участь в нараді з цього питання у Кабміні.
Після врегулювання цього питання, як зазначає Зарудний, людині, що має проблеми з виплатами пенсій, треба буде звернутись до органів Пенсійного фонду, і пенсія за весь період буде виплачена в повному обсязі.
Раніше для того, щоб отримати пенсію (або соцвиплати) вимушені переселенці мали оформити довідку внутрішньо переміщеної особи та раз на певний період часу – в якості підтвердження перебування саме на підконтрольній Україні території – ставити на її зворотному боці штамп в Державній міграційній службі (ДМС).
Система працювала в такому режимі, аж поки з 13 січня не набрав чинності прийнятий Верховною Радою в грудні минулого року закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав и свобод внутрішньо переміщених осіб».
Зокрема, він встановлював, що довідка, яка видається внутрішньо переміщеним особам (ВПО), є безстроковою, а вимога про відмітку про реєстрацію скасовується. Наразі в статті 4 закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» говориться, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік таких осіб, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього ж документу.
Але при цьому співробітники управлінь праці та соцзахисту населення продовжили вимагати у переселенців довідки зі штампами міграційної служби. Обґрунтування – прийнята урядом ще в 2014 році постанова №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», де вказано, що органи ДМС мають ставити на зворотному боці довідки відмітки про реєстрацію місця проживання переміщеним особам, і що довідки без цієї відмітки є недійсними.
Таким чином через те, що два державні органи не можуть прийти до порозуміння з одного питання певна кількість переселенців була позбавлена своїх законних пенсійних виплат. Певна – бо точної кількості постраждалих в результаті цієї законодавчої колізії не можуть назвати ані в Пенсійному фонді, ані в Міністерстві соцполітики.
Більше читайте в матеріалі «Главкому» Пенсія не за горами. Як чиновники знущаються над переселенцями

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: