НАБУ відсунули від скандальної справи впливового чиновника Банкової (Документ)

НАБУ відсунули від скандальної справи впливового чиновника Банкової (Документ)
Заступник глави адміністрації президента Олексій Філатов

Справу «куратора суддів» передали Головному слідчому управлінню Нацполіції

Національне антикорупційне бюро вже не розслідує кримінальне провадження за фактом можливого набуття заступником глави адміністрації президента Олексія Філатова у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами (ч. 2 ст. 368-2 КК України).

Про це повідомив «Главкому» керівник Другого підрозділу детективів НАБУ Олександр Карєєв у відповіді на інформаційний запит.

За його словами, відповідно до постанови прокурора від 14 вересня, кримінальне провадження за №52018000000000117 передали Головному слідчому управлінню Нацполіції.

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Нагадаємо, що Солом'янський районний суд Києва 6 липня надав тимчасовий доступ детективам Національного антикорупційного бюро України до телефонних дзвінків та смс-повідомленням, які протягом 22 липня 2014 року - 1 січня 2018 року здійснила цивільна дружина заступника глави Адміністрації президента Олексія Філатова Анна Бабич.

Антикорупційний орган мав на меті дослідити факти спільного проживання Філатова з пані Бабич, якої не відображено в електронних деклараціях високопосадовця. Водночас, за повідомленням ГО «Автомайдан» та ГО «ТОМ 14», посадовець АП і його цивільна дружина мешкають разом із спільною дитиною. Крім цього, інформаційно-телекомунікаційна система «Аркан» зафіксувала 57 фактів спільного перетину державного кордону України Філатова і Бабич в різних напрямках за 2012-2018 роки, в тому числі 2 факти протягом 2017 року та 5 фактів - у 2018 році.
Також НАБУ припускало, що низка майна, що є власністю Бабич, але не задеклароване Філатовим, може свідчити про приховування цих активів. Йдеться про автомобіль Porsche Macan, 2016 року випуску та дві квартири загальною вартістю 6,51 млн грн. 

Крім цього, «Главком» з’ясував, що 10 серпня Солом'янський районний суд Києва виніс ухвалу, яку 18 вересня оскаржила Анна Бабич в Апеляційному суді Києва. Апеляційна інстанція скасувала рішення київського суду і винесла нове рішення. Однак обидва тексти судових рішень засекречені на підставі п.4 ч.1 ст.7 закону про доступ до судових рішень («інформація,  для забезпечення захисту якої розгляд справи або  вчинення  окремих  процесуальних  дій відбувалися у закритому судовому засіданні»).

Як відомо, у травні 2018 року журналісти-розслідувачі з'ясували, що в декларації Філатова відсутня згадка про цивільну дружину Анну Бабич і її юридичну компанію Aequo, а також про їхнього на той момент 10-місячного сина. Зазначається, що фірма Бабич створена одразу після призначення Філатова на посаду в Адміністрацію і відтоді отримала низку вигідних контрактів у сферах, де рішення ухвалюють давні знайомі Філатова та Бабич.

У жовтні стало відомо, що Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) планує переглянути Перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків, який нині очолюють керівник Адміністрації президента та його заступники. З оновленого списку керівництво АП можуть прибрати, адже нещодавно НАЗК надав висновок про необов’язковість декларування для працівників президентського офісу.

Також читайте статтю «Главкома» «Скандал в Адміністрації президента. НАБУ перевіряє цивільну дружину «куратора судів» Філатова»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: