Нафтогаз у арбітражі з Газпромом боїться лише «зради на різних рівнях»

Нафтогаз у арбітражі з Газпромом боїться лише «зради на різних рівнях»
Нафтогаз України

У справі Стокгольмського арбітражного суду «Нафтогаз vs Газпром» Україна має сильні позиції

Директор із розвитку бізнесу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, коментуючи арбітражний процес компанії проти російського газового монополіста «Газпром» у Стокгольмі, нагадав, що Росія сама вимагала перейти на європейські принципи в газовій сфері.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Газпром» у відносинах із «Нафтогазом» відмовляється від своїх контрактних зобов’язань застосовувати європейські принципи ціноутворення на газ і тарифоутворення на транзит, а також загалом привести контракт у відповідність до європейського законодавства», - йдеться в коментарі Вітренка в Фейсбуці.

За словами чиновника, проблема для «Газпрому» в тому, що за цими європейськими принципами російській компанії доведеться виплатити українській стороні десятки мільярдів доларів компенсації, продавати їй газ за значно нижчою ціною, щороку платити на 4 мільярди доларів більше за транзит і не перешкоджати інтеграції України в європейський ринок.

Посадовець нагадав, що «Газпром» не захотів добровільно приводити тариф на транзит чи загалом контракт у відповідність із європейськими принципами і з європейським і нині чинним українським законодавством, і в контракті з ним якраз для таких випадків і передбачений Стокгольмський арбітраж.

При цьому, звернув увагу Вітренко, основним ризиком для України є плани зірвати її арбітражний процес. «Як і в будь-якій серйозній битві, її доля вирішується не тільки в сутичці на лінії фронту. Зрада на різних рівнях, переважання особистих інтересів може наперед визначити поразку навіть за найкращих позиціях і сили воїнів на передовій», – написав він.

 

«Світ дивиться на цей арбітраж як на випробування для України – наскільки ми як країна готові відстоювати наші національні інтереси, наскільки задля цього ми готові ставити компетентність вище від лояльності, наскільки ми розуміємо, що успіх нашої країни – це успіх кожного з нас», – додав Юрій Вітренко.

За його словами, слухання щодо транзитного контракту починаються вже в понеділок, і він іде готуватися до них.

Слухання щодо контракту на постачання газу вже відбулися у вересні – жовтні.

На самі рішення арбітражу щодо контракту на купівлю газу очікують до квітня наступного року, щодо контракту на транзит газу – до червня.

У жовтні 2014 року «Нафтогаз України» звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування. Перед цим «Нафтогаз» подав позов і щодо ціни газу від «Газпрому». Російський монополіст відповів кількома своїми позовами до української компанії.

Нині сума претензій «Нафтогазу» до «Газпрому» оцінюється майже у 27 мільярдів доларів, а сума претензій «Газпрому» до «Нафтогазу» – майже у 39 мільярдів доларів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: