Нардеп: Державні дотації для тваринництва і рослинництва виправдані

Нардеп: Державні дотації для тваринництва і рослинництва виправдані
Фото з відкритих джерел

За словами спікерів, на цей момент з 6,3 млрд грн державних дотацій освоєно лише 11% коштів

Для того, щоб Україна перестала бути сировинним придатком, держава повинна робити основні ставки на підтримку виробництва сільськогосподарської продукції з високою часткою доданої вартості, поступово знижуючи обсяги експорту сировини. Політика направлення більшої частини обсягів державних дотацій у сектори тваринництва і рослинництва є цілком логічною і виправданою.

Про це в ході експертної дискусії круглого столу в ІА «ЛігаБізнесІнформ» «Бюджетний пиріг - 2019: можливості та виклики для АПК» заявив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ Олександр Бакуменко.

Народний депутат переконаний, що передбачені в держбюджеті 2018 року 4 млрд грн прямих державних дотацій тваринництва і рослинництва, з 6,3 млрд грн загального обсягу фінансової допомоги агросектору, економічно виправдані і логічні.

«Завдяки тваринницькій та рослинницькій індустрії Україна сьогодні - самодостатня держава, з точки зору забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки. Ми вийшли на перше місце з виробництва рослинної олії. Ми експортуємо близько 85% продукції тваринництва. Простіше кажучи, якщо ми говоримо про Україну як про сировинний придаток - одне питання. Якщо ж ми хочемо, щоб країна торгувала продукцією з високою часткою доданої вартості, держава повинна всебічно, цілеспрямовано підтримувати ці сектори АПК», - заявив Бакуменко.

Солідарність з представником ВРУ висловив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України Юрій Лупенко.

«Бюджетні програми 2018 і 2019 років щодо фінансової держпідтримки сільгоспвиробників визначили найбільш болючі точки стратегічного сектора економіки України. Сконцентрувавшись на підтримці тваринництва, фермерства і виробників сільгосптехніки, Україні вдалося б вивести АПК із стагнації», - зазначив Лупенко.

Разом з тим спікери констатували, що на цей момент з 6,3 млрд грн державних дотацій освоєно всього майже 11% коштів. Причини полягають в адміністративних прорахунках уряду.

«Одна з головних причин такого низького показника використання ресурсів держпідтримки - відсутність чіткого порядку розподілу та використання держдопомоги. Кабмін досі продовжує працювати над затвердженням цього порядку. Щоб такі проблеми не виникали з року в рік, Україні необхідна довгострокова національна стратегія розвитку аграрного сектора, терміном на 5-10 років, яка б чітко визначила в тому числі порядок розподілу та використання державних ресурсів», - підкреслив Олександр Бакуменко.

Відзначимо, відповідний законопроект про нацстратегію розвитку АПК вже зареєстрований у парламенті. «Днями документ почне слухатися в профільних комітетах», - повідомив народний депутат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: