Румунія дає паспорти українцям нерумунського походження, - нардеп

Румунія дає паспорти українцям нерумунського походження, - нардеп

Румуни з 2009 року видають паспорти не лише громадянам України румунського походження, а громадянам нерумунського походження

Україна, надаючи право навчатись румунською мовою спровокувала ситуацію, коли люди не знають української. Це породило проблему подвійного громадянства і тепер Румунія видає паспорти українцям, які не мають походження.

Про це розповів нардеп БПП Сергій Рудик.

«Я 10 років займався питаннями українців, які проживають у сусідніх державах і меншин в Україні. Яка позиція державних органів була протягом десятиріччя? Паритетні засади. Скільки українських шкіл в Румунії, стільки румунських шкіл в Україні так само щодо Угорщини, Словаччини. На превеликий жаль, ці країни цієї позиції не дотримувалися. І перше на що потрібно звернути увагу, те, що пролунало на ПАРЄ з вуст офіційних представників цих країн – це неправда, щоб не говорити брехня. Румуни сказали, що в них є 50 шкіл з українською мовою навчання, це неправда, у них є 50 шкіл, де вивчають українську. Вони ж хочуть від нас не паритетних стосунків. Так нам найперше потрібно дбати про громадян не представників титульної нації», – розповів Рудик.

За його словами, Україна йдучи на зустріч, надаючи можливість від першого до останнього класу навчатися недержавною мовою, спровокувало ситуацію, коли люди не знають мови.

«Ця проблема породила паспорти. Румуни з 2009 року видають паспорти не лише громадянам України румунського походження, а громадянам нерумунського походження, які можуть довести, що їхні предки походять Північної Буковини, яка входила в склад Румунії. Я народився в Чернівцях, мій дід ходив в румунську школу і формально я можу претендувати на румунське громадянство. На жаль в ці роки СБУ не могла, чи не хотіла працювати в цьому напрямку», – зазначив Рудик.

На переконання нардепа, спроба вирішити цю проблему через мовний закон наштовхнулася на шалений спротив саме через це.

«Якби не було ситуації з Росією можна було б наводити аргументи про погіршення економічної ситуації, як головні, але ми ж знаємо, що Донбас почався не через погіршення економічної ситуації, а через інтервенцію. Це перший крок – систематичне ігнорування мовних, культурних питань і відсутність паритету в сторону паритету в сторону титульної нації спровокує такі проблеми. Зараз ми в такій ситуації, що змушені доганяти. Рекомендації ПАРЄ поки не несуть зобов’язуючого характеру», – вважає пан Рудик.

На переконання політика, зараз треба випустити пару, нічого не міняти в законі і доводити свою позицію.

«Ми маємо проявити солідарність, ту, яку проявили коли голосували за законопроект», – підсумував Рудик.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: