Нардеп розповів, як влада нищить систему екстреної меддопомоги

Нардеп розповів, як влада нищить систему екстреної меддопомоги
Валерій Дубіль вважає, що екстрена медична допомога приймає на себе всі збої або провали у роботі інших елементів системи охорони здоров'я

«На екстрену допомогу виділяють на 1,4 мільярда гривень менше необхідного», - говорить Дубіль

Влада щороку зменшує фінансування з бюджету системи екстреної медичної допомоги, а також не закладає додаткових коштів на подорожчання ліків. Про це пише у своєму блозі на сайті «Киеввласть», народний депутат України, член фракції «Батьківщина», член комітету з питань бюджету Валерій Дубіль.

За словами нардепа, систему – окрім окремих регіонів, де реалізовуються показові проекти – змушені фінансувати місцеві бюджети, у яких теж нема достатньо ресурсів.

Перша причина важливості ЕМД в тому, що через реформу первинки, а точніше – концентрування на ній грошей – скорочується мережа медзакладів.

«У 2018 році субвенція була недофінансована на понад 27 млрд грн, або на 37% від загальної потреби. У проекті ж бюджету на 2019 рік цей дефіцит зростає на 45% і доходитиме до 39 млрд грн. Паралельно з скороченням фінансів, змінюється і організаційно-правовий механізм керування медзакладами – вони мають автономізуватися. …І доки вони не увійдуть у реформу …, ЕМД (екстрена меддопомога) закриватиме «хвости», - написав Дубіль в своїй статті.

Друга причина – екстрена медична допомога «приймає на себе всі збої або провали у роботі інших елементів системи охорони здоров'я», в тому числі «первинки», закритих лікарень, непрацюючої системи СЕС тощо.

«Екстренка» фактично виступає запобіжником реформування всієї системи охорони здоров’я, і стосується це не вибраних областей, а всієї країни», - додав Дубіль.

За підрахунками експертної групи депутата, в усій Україні фінансування ЕМД у 2019 році через субвенцію скоротиться на 3,3% і складе 5,36 млрд грн. Попри те, що дефіцит на 2018 рік вже склав більше 25% від потреби, попри інфляцію, зростання мінімальної зарплати та вартості пального.

«Фінансування «екстренки» через субвенцію потрібно збільшити мінімум на 12,8% у порівнянні з минулим роком, і ніяк не зменшити! А та сума, що хоче виділити на неї влада – на 1,37 млрд грн менша за необхідну. … І дефіцит [фінансування ліків] складе 34,3% від необхідної суми. Це значить, на третину менше за необхідне будуть забезпечені бригади «екстренки» ліками», - пише депутат.

«Постійне зниження фінансування ЕМД - це тенденція цього уряду. У той же час незрозумілі піар-ходи – концентрування грошей на вузьких ділянках, яке вигідне владі, не вигідне українській системі охорони здоров’я. Тому цілком зрозумілі і прогнозовані масові протести перед КМУ саме медиків екстреної медичної допомоги», - підсумував Валерій Дубіль.

Читайте також: Суцільний переполох. Що показали перші тижні реформи швидкої допомоги

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: