Нефьодов розказав, хто і як ставить палиці у колеса ProZorro

Нефьодов розказав, хто і як ставить палиці у колеса ProZorro
Максим Нефьодов
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Правки до законопроектів робляться депутатами, які ніколи не займалися закупівлями, зазначив Нефьодов

Перший заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов в інтерв’ю «Главкому» розповів, що періодично в різних законопроектах спливають якісь правки, які намагаються поставити систему ProZorro під контроль чи щось вивести з-під неї, або обмежити використання.

«Питання не в одному конкретному законопроекті. Періодично в різних законопроектах спливають якісь правки, які намагаються поставити систему під контроль чи щось вивести з-під неї, або обмежити використання. Справді були такі спроби і в законопроекті про кібербезпеку та інших законодавчих актах. Та ми зараз начебто відбили ці спроби. Йшлося про те, що система має ще додатково підпорядковуватись силовому блоку, який має можливість втручатися в тендери і якимось дивним чином регулювати роботу майданчиків. Також пропонувалася певна дивна схема. Зараз рівень оплати тендера регулюється Кабміном, в нас напевно єдина система, де, незважаючи на інфляцію, ціни не зростають, а падають. Тому що зростає обсяг закупівель», - заявив Нефьодов.

За його словами, в законопроекті ж встановлювалась дивна норма, що ця плата перестане бути регульована, її можна буде встановлювати довільно.

«Ще одна справді креативна ідея - що майданчик може самостійно вирішувати, чи потрібно застрахувати тендер чи ні. От приходите ви, а вам кажуть: ви якийсь підозрілий і ненадійний продавець, тому вам треба застрахуватись. Рівень оплати при цьому, було виписано прямо в правці, не може бути ніким регульований. Це намагання прикрутити зверху додаткові можливості для заробітку. На щастя, ми поки можемо це відбивати», - зазначив перший заступник міністра економічного розвитку.

Нефьодов розповів, що правки до законопроектів робляться депутатами, які ніколи не займалися закупівлями.

«У нас така ситуація, коли мало хто готовий вийти і сказати з трибуни: а я проти прозорих закупівель. Тому коли люди подають на нас в суд, то роблять це від якихось анонімів чи дивних людей з периферії. Коли ж робляться правки до законопроектів, то робляться депутатами, які ніколи не займалися закупівлями. Питаєш: чого ж ти подав ці правки? Відповідь: «та мене попросили». Ми розуміємо, що все це йде від людей, які завжди заробляли на тендерах, але принаймні поки що цим людям соромно прямо показувати своє обличчя і казати, що вони проти. У мене є підозри, але вони не доведені, тому ображати нікого не хочу. Вони будуть тільки раді, а до мене буде позов про захист честі і гідності. Правки в законопроект 2126-а були подані депутатом Бондарем. Їх – Бондарів - кілька в парламенті. Депутат Михайло Бондар, наприклад, з «Народного фронту» щоразу пише пост в Facebook: це не я, це інший Бондар… Не знаю. Він ніколи не цікавився закупівлями. Принаймні за 2,5 роки, що я займаюся цією темою», - резюмував перший заступник міністра економічного розвитку.

Детальніше читайте:  Максим Нефьодов: Наступного року хотів би повернутися в бізнес. Здається, я тут уже затримався

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: