Обрання предстоятеля автокефальної церкви: що пишуть польські ЗМІ?

Обрання предстоятеля автокефальної церкви: що пишуть польські ЗМІ?
Українська автокефалія була б неможливою без сміливого рішення патріарха Варфоломія та позиції багатьох православних церков, пишуть ЗМІ

Українці на православне Різдво отримають «чудовий подарунок», пише Rzeczpospolita

Обрання на Помісному соборі предстоятеля автокефальної помісної Православної церкви України є історичним днем для України. Про це пишуть польські ЗМІ у неділю, повідомляє «Укрінформ».

Як наголошується у статті «Релігія зміцнює державність України» на шпальтах видання Rzeczpospolita, українці на православне Різдво отримають «чудовий подарунок» – автокефалію своєї церкви, а обрання предстоятеля Об’єднаної церкви є ключовим кроком до цього.

Як зазначає видання, це станеться майже через 30 років після отримання Україною незалежності і майже через п’ять років від початку війни, яку розв’язала Росія.

«Без цієї війни... не було би релігійної незалежності», - висловлює думку часопис.

Як зазначає Rzeczpospolita, політика, економіка і релігія є частиною російського імперіалізму. Відтак, Кремль хотів би, аби Київ з Москвою об’єднувало все: економічний та політичний союз, православна церква. Натомість зараз цих зв’язків буде ще менше, а Київ і далі наближатиметься до Заходу.

«Хоч українська церква є східною, цей вибір є більше західним, аніж східним... Автокефалія зміцнює державність, що є дуже необхідним для України, яку тероризує Росія, відбираючи її територію, підтримуючи сепаратистів і позбавляючи її доступу до моря», - констатує Rzeczpospolita.

Видання наголошує, що українська автокефалія була б неможливою без сміливого рішення патріарха Варфоломія та позиції багатьох православних церков. «Прикрим винятком» воно назвало позицію Польської автокефальної православної церкви, яка дії українського духовенства зі створення помісної церкви назвала «злом». Газета підкреслює, що польські православні ієрархи дуже легко забули, як складно їх церкві було отримати автокефалію, оскільки на це не погоджувалася саме Москва. Натомість, позитивним часопис назвав факт, що речник польської церкви натякнув: підтримка Москви також не є остаточним рішенням.

Видання підкреслює, що Росія легко не погодиться із втратою і погрожує Україні різними наслідками. При цьому Rzeczpospolita припускає, що навряд чи польська церква підтримала б ці дії Москви.

У статті «Історичний день для Української православної церкви» в часописі Polityka наголошується, що гарантом нової української церкви буде 39-річний митрополит Епіфаній – добре освічений прихильник грецької моделі діалогу і свободи, який навчався не у Москві, а в Україні та Греції. Видання інформує, що митрополит Епіфаній отримає 6 січня з рук патріарха Варфоломія Томос і це буде остаточне від’єднання від російської церкви, якій Україна підпорядковувалася 332 роки.

Як зауважується, у часи незалежності Київ зробив кілька спроб створити свою власну церкву, які виявилися невдалими.

Polityka наголошує, що великим прихильником автокефалії української православної церкви був президент Петро Порошенко. Тому, рішення Помісного собору в Києві є його «політичним та дипломатичним» успіхом. Як зазначається, йому вдалося переконати українських церковних ієрархів, Константинополь, президента США і Держдепартамент США, а також отримати підтримку незалежних православних церков, окрім польської, сербської та сирійської.

Часопис звертає увагу, що Москва не хоче миритися з таким вибором України. Зокрема, патріарх РПЦ Кирил у листі до світових лідерів намагався переконати, що потрібно захистити в Україні права православних, які нібито порушує офіційний Київ. Крім того, російські ЗМІ постійно підкреслюють, що українську церкву захопили фашисти і націоналісти, що може закінчитися черговим кровавим конфліктом в Україні – релігійною війною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: