Опальний протодиякон РПЦ радить патріарху Кирилу їхати до Києва, але не повторювати помилок

Опальний протодиякон РПЦ радить патріарху Кирилу їхати до Києва, але не повторювати помилок
Влітку 2009 року глава Російської православної церкви Патріарх Кирило відвідував Україну
Фото з відкритих джерело

«Попередні візити швидше сприяли відторгненню від Москви», – вважає Кураєв

Предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило має приїхати в Україну, щоби налагодити діалог з українською церквою. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів протодиякон РПЦ Андрій Кураєв.

За словами Кураєва, патріарху Кирилу треба правильно говорити і презентувати себе, адже попередні візити швидше сприяли відторгненню української церкви від Москви.

«Із тієї причини, що люди його дуже чекали, а побачили чиновника замість отця. Тоді навіть священники не могли з ним поговорити. Доступу до тіла не було», – сказав протодиякон.

Кураєв нагадав, що у 2009 році запрошені на телеефір письменники, включаючи Петра Толочка (він відомий своїми проросійськими поглядами, зокрема запереченням Голодомору – ред.), зачитували заздалегідь узгоджені запитання. Не було спілкування, діалогу, батьківської співучасті.

«Усе це українських священників дуже зачепило. Але якщо хтось колись помилився, це ж не означає, що ті ж помилки він повинен повторити знову», – сказав Кураєв.

Нагадаємо, влітку 2009 року в Україну прибув глава Російської православної церкви Патріарх Кирило. Візит тривав десять днів. Під час перебування в Україні Кирило відвідав близько двох десятків монастирів: у Києві, Криму, а також у Східній та Західній Україні. Він чітко заявив, що не сприймає ідеї створення української незалежної церкви. Зокрема про це він сказав тодішньому президенту України Віктору Ющенку. 

У листопаді 2020 року патріарх Варфоломій заявив, що ієрархи РПЦ в Україні (УПЦ МП) вже не є місцевими правлячими єпископами і знаходяться в юрисдикції Вселенського патріархату через відмову від входження до складу ПЦУ. 

Із 11 жовтня 2018 року, коли відбулося скасування акту від 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії в управління Московської церкви, в Україні УПЦ МП більше не існує. 

РПЦ не визнає рішення Вселенського патріархату та розірвала канонічне спілкування з Фанаром та церквами, які визнали ПЦУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: