Оприлюднено повний текст Кримської декларації

Оприлюднено повний текст Кримської декларації
Прапори України та США

Вашингтон не визнає анексії Криму і вимагає відновити територіальну цілісність України

Голова Державного департаменту США Майк Помпео ввечері 25 липня оприлюднив Кримську декларацію, в якій заявив про невизнання США анексії півострова Росією.

Текст документа опубліковано на сайті американського зовнішньополітичного відомства, натомість переклад оприлюднено на сайті посольства США в Україні  під грифом «Для негайного розповсюдження».

Повний текст Кримської декларації:

«Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Держави світу, включно з Росією, погодились з цим принципом і висловили це в Статуті ООН, давши обіцянку утримуватись від погрози чи застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Цей основоположний принцип – підтверджений у Гельсінському заключному акті – становить фундамент, на якому базується наша спільна безпека.

Так само, як і в Декларації Веллеса 1940 року, Сполучені Штати знову підтверджують свою політику щодо відмови визнання вимог Кремля із встановлення суверенітету над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву. Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України.

Сполучені Штати закликають Росію поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і завершити окупацію Криму. Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і процвітаючий світ, ми повинні підтримувати нашу відданість міжнародному принципу рівності суверенних держав та поважати їхню територіальну цілісність. Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, недостойну великої держави і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти».

Нагадаємо, 25 липня США закріпили невизнання анексії Криму на рівні офіційної декларації. У заяві держсекретаря Майка Помпео вказується, що США відмовляються визнати претензії Росії щодо Криму і закликали Москву припинити незаконну окупацію півострова.

Президент України Петро Порошенко вважає, що заява США «нарешті позбавить Кремль імперських ілюзій».

Міністерство закордонних справ Великої Британії оголосило про підтримку офіційної політики США щодо невизнання анексії Криму

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: