Під патронатом російських олігархів у Бабиному Яру може з'явитися антиукраїнський музей?

Під патронатом російських олігархів у Бабиному Яру може з'явитися антиукраїнський музей?
Бабин Яр

Історики виступили проти відродження в Україні єдиного радянського цивілізаційного простору

В Україні набирає обертів скандал зі створенням Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Ініціаторами проекту стали російські мільярдери українського походження Павло Фукс, Михайло Фрідман та Герман Хан і український олігарх Віктор Пінчук. 

Низка українських істориків з різних областей країни стривожені, що майбутній музей може стати антиукраїнським. Вони звернулися з відкритим листом до своїх колег, обраних експертами меморіального центру, із закликами до об'єктивності.

Так, історики вважають штучним виокремлення «Голокосту від куль» із загальної історії Голокосту в Європі. «Якщо такий підхід буде ухвалено, це стане черговою спробою на рівні історичної пам’яті відродити єдиний радянський цивілізаційний простір і в такий спосіб використати болючу тему Голокосту для просування неоімперіалістичних ідей «русского міра», – зауважують вони.

Історики також наголошують, що Музей історії Голокосту в Україні має бути вписаний до контексту історії Другої світової війни та Голокосту в Європі, що «сприятиме комплексній інкорпорації цієї проблематики до нової історичної пам’яті українського народу».

«Голокост - це політика знищення євреїв, яку проводила Німеччина - у самій країні та на окупованих територіях. Паралельно відбувалося переслідування євреїв в інших країнах Європи, союзних Німеччині. Відбувалось це в абсолютно різний спосіб: десь розстрілювали, десь вбивали газом... На території України це відбувалося у різний спосіб… Вважається саме розстріли відбувалися або на території Радянського союзу, або Сербії. Якщо концепція музею торкатиметься лише Голокосту «від куль». Це означає спотворення історії, повернення до радянського цивілізаційного простіру», - пояснив «Главкому» один з підписантів листа, історик Віталій Нахманович.

Серед іншого у листі також ідеться про неприйнятність побудови меморіального центру в самому Бабиному Яру чи на території одного з колишніх цвинтарів. Крім того, спеціалісти нагадують: під час нацистської окупації Бабин Яр став місцем розстрілу не лише євреїв, а усіх, кого нацисти вважали своїми ворогами: ромів, українських націоналістів, радянських військовополонених та підпільників, в’язнів Сирецького концтабору, заручників і душевнохворих. «Після війни Бабин Яр став територію техногенної Куренівської катастрофи, а також місцем боротьби за право увічнити пам’ять жертв Голокосту», – пишуть історики.

11_01

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: