Після звільнення з НКРЕКП Дмитро Вовк ще раз пояснив, чому Україні так потрібен «Роттердам+»

Після звільнення з НКРЕКП Дмитро Вовк ще раз пояснив, чому Україні так потрібен «Роттердам+»
Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк

Через рік ціни на виробництво електричної енергії будуть вільними – сам ринок встановить рівноважні ціни, - Вовк

Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому наразі Україні необхідно дотримуватись формули «Роттердам+», яка була введена саме за каденції Вовка.  Як відомо, часто цю формулу називають змовою між президентом і Рінатом Ахметовим. Втім, екс-очільник НКРЕКП  впевнений, що альтернатив цьому підходу не було.

«По-перше, я впевнений у логічності ухваленого рішення. До того ж для Комісії немає жодних прізвищ, а є тільки ліцензіати. Тільки-но почнете розмірковувати над прізвищами, відразу ж зіб’єтесь з курсу і зробите орган  політичним. А він, за своєю філософією, має бути аполітичним. 

По-друге, треба розуміти, що Україна імпортує вугілля, природний газ, нафту, ядерне паливо, і на всіх цих ринках раніше були великі перекоси. Вони ледь не довели нашу країну до макроекономічних проблем», - вважає Вовк.

Як відомо, за природний газ українського видобутку ми платили $20 доларів за тисячу кубометрів, а за імпортований – повну імпортну ціну, або ще й дорожче. На ринку енергетичного вугілля ситуація аналогічна. Раніше були шалені дотації з державного бюджету, були «вугільні генерали», сума бюджетних дотацій досягала майже $2 млрд на рік.

«Ціна визначалась кулуарно, ніякої прозорості в цьому секторі не було. Завдяки веденню формули у секторі з’явилась прогнозованість, передбачуваність, прозорість. Я вважаю, що це рішення однозначно було правильним та необхідним на перехідному етапі.», - зазначив колишній керівник Нацкомісії.

Він зокрема підкреслив, що ухвалений Верховною Радою закон про електричну енергію означає, що через рік ціни на виробництво електричної енергії будуть вільними – сам ринок встановить рівноважні ціни. 

Вовк також розповів про структуру нинішнього вугільного ринку. Адже відомо, що частина видобувається в Україні, частина постачається з Росії, і, схоже, що саме це вугілля видобули на окупованій території. 

«Структура регулярно публікувалась Комісією на сайті. В залежності від місяця, імпорт досягав 30%, тобто сьогодні ми не забезпечуємо себе власними ресурсами. Було багато зроблено для зменшення залежності від антрацитового вугілля (марка«А»). Компанія «Центренерго» переобладнала блоки своїх станцій з метою споживання газового вугілля (марка «Г»). Але цей бізнес є капіталоємним, інерційним, і лише минулого року піке змінилося на зростання власного видобутку. А зарплати шахтарів, якщо порівняти з показниками до впровадження «Роттердам+», зараз майже 11 тис. грн, тобто вдвічі зросли. Треба завжди оперувати фактами, а не емоціями», - резюмував Вовк. 

«Роттердам+» або «Роттердам плюс» — методика формування ціни на паливну складову (вугілля) при виробництві електроенергії теплових електростанцій в Україні. Введена в дію у травні 2016 року.

Методика введена в умовах втрати Україною контролю над частиною Донецького вугільного басейну через війну на сході України. Майже всі шахти з антрацитовим вугіллям, на якому працює більшість ТЕС України, після окупації Донбасу опинилось на непідконтрольній території. Відтак, аби забезпечити енергетичну незалежність України від окупованих територій, було прийнято рішення купувати паливо на міжнародній біржі в Нідерландах, куди доставляють вугілля з ПАР та Південної Америки.

Нова формула ціноутворення була затверджена Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 3 березня 2016, опублікована 23 березня 2016 року.

Представники НКРЕКП заявляли, що затверджена ними методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну від проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Теплова генерація електроенергії складає близько 20% в енергобалансі України. Паливна складова при тепловій генерації становить понад 80% вартості.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: