«Подарунок на 90 кілограмів»: Україна подала до Міжнародного суду ООН докази фінансування Росією тероризму

«Подарунок на 90 кілограмів»: Україна подала до Міжнародного суду ООН докази фінансування Росією тероризму

Меморандум містить надзвичайну, як для практики Суду ООН, кількість доказів, - зазначив президент

Україна подала до Міжнародного суду ООН меморандум у справі проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму.

Про це у Twitter повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Сьогодні РФ отримає від нас своєрідний «подарунок» в МС ООН. Він важить близько 90 кг, складається з 17 500 сторінок тексту і міститься в 29 томах. Подаємо наш меморандум по фінансуванню тероризму і расовій дискримінації», — йдеться у повідомленні.

Президент України Петро Порошенко також привітав подання меморандуму у Facebook.

«Дуже символічно, що Міжнародний суд ООН визначив саме 12 червня — День Росії — для подачі Меморандуму у справі України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», — зазначив він.

За словами Порошенка, подання меморандуму у справі проти Росії — «важливий етап у доведенні того, що за всі свої протиправні дії РФ нестиме відповідальність».

«Меморандум містить надзвичайну, як для практики Суду, кількість доказів. Це зроблено для того, щоб ні в кого не лишилось сумнівів, що Росія вчинила протиправні дії і має понести за це відповідальність», — заявив Порошенко.  

Справа «Україна проти Російської Федерації» (Міжнародний Суд ООН) — позов України проти Росії, поданий 16 січня 2017 року представником України до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Україна також звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням запровадити тимчасові заходи, спрямовані на запобігання продовженню порушень прав людини з боку Російської Федерації протягом розгляду справи Судом по суті.

24 квітня 2018 року МЗС подало звернення до Міжнародного суду ООНз проханням надати роз’яснення про стан виконання попереднього рішення суду у межах позову України проти РФ про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, зокрема відновити діяльність меджлісу кримськотатарського народу.

19 квітня 2017 року у межах позову України проти РФ Міжнародний суд ООН ухвалив рішення, згідно з яким РФ зобов’язана забезпечити дотримання прав кримських татар в анексованому Криму, дозволити діяльність меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

У квітні 2016 року так званий Верховний суд Криму визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборонив його діяльність на території РФ. Верховний суд РФ у вересні 2016 року визнав законною цю заборону, відхиливши апеляційну скаргу представників меджлісу.

У березні 2017 року Меджліс подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: