Померла Народна артистка України Неоніла Крюкова

Померла Народна артистка України Неоніла Крюкова
Неоніла Крюкова пішла з життя 5 жовтня 2018 року

2008 року Неонілі Крюковій було присвоєно звання Герой України

Народна артистка України Неоніла Крюкова пішла з життя 5 жовтня у віці 74 роки. 

Про смерть актриси повідомила її дочка Мирослава Барчук. 

«Пішла мамочка сьогодні зранку. Дуже просимо помолитися за неї. Час і місце прощання повідомимо, як тільки буде відомо», - написала вона.

Зазначимо, що Крюкова у жовтні 1990-го приєдналася до «Революції на граніті» (студентського голодування на Майдані). У 2004 році вона брала участь у Помаранчевої революції. З 2006-го, після травми хребта, була прикута до лікарняного ліжка і візка.

 Неоніла Крюкова народилася 14 листопада 1943 року в селі Попівка Онуфріївського району на Кіровоградщині.

Після закінчення 1967 року Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого працювала у Полтавському музично-драматичному театрі ім. М. Гоголя, у літературному театрі «Слово», при Спілці письменників України, — в один час з Олесем Гончарем, Ліною Костенко, Григором Тютюнником, Миколою Вінграновським, Василем Земляком, Євгеном Гуцалом.

З 1975 року — артистка Національної філармонії України. Всупереч заборонам підготувала 17 сольних концертних програм за творами українських письменників. Актриса з принциповою громадянською позицією.

1981 року разом із Галиною Менкуш Неоніла Валеріївна наважилася поставити моновиставу «Маруся Чурай» за забороненою поемою Ліни Костенко.

1984 року створила моновиставу за романом Олеся Гончара «Собор», що був заборонений свого часу радянською цензурою. Запис телеверсії моновистави здійснло творче об'єднання «Культура» 1993 року

1986 року однією з перших виступила в Чорнобилі перед ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

22 серпня 2008 року на своєму творчому вечорі вона майже впродовж двох годин (уже в інвалідному візку!) читала твори українських літераторів.

Нагороджена орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (18 серпня 2006).

20 серпня 2008 року присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави — за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку національної культури, натхненну творчу і життєствердну мистецьку діяльність.

Знялась у фільмах: «На Київському напрямку» (1967, Ганна), «Пропала грамота» (1972), «Кайдашева сім'я» (1993, баба Параска).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: