Порошенко звільнив скандальну суддю Царевич

Порошенко звільнив скандальну суддю Царевич

Порошенко задовольнив ухвалу Вищої ради юстиції щодо звільнення Оксани Царевич з посади судді Печерського райсуду Києва

Президент України Петро Порошенко звільнив суддю Оксану Царевич з Печерського суду Києва за порушення присяги.

Про це повідомляє прес-центр адміністрації очільника держави.

Таким чином було визнано, що дії судді Царевич при розгляді десяти справ щодо водіїв – учасників акцій протестів у період з листопада 2013 року мають упереджений характер.

«Сутність таких дій доводить порушення суддею засад правосуддя, зокрема верховенства права, незабезпечення права на справедливий суд, неповагу до прав і свобод людини», – наголошується у прес-центрі.

Нагадаємо, 15 вересня Вища рада юстиції ухвалила рішення внести подання президенту Петру Порошенку про звільнення судді Оксани Царевич з посади судді Печерського суду Києва за порушення присяги.

У березні 2015 року глава Верховного суду Ярослав Романюк підтримав подання ГПУ про надання згоди на затримання та арешт судді Царевич і ще двох суддів Печерського суду, Рада дала згоду на їхнє затримання і арешт.

Пізніше в березні того року вінницький суд відпустив Царевич під особисті зобов'язання з обов'язком носити електронний браслет.

Справа проти судді Царевич була відкрита Вищою радою юстиції за заявою прокурора Печерського району Києва від 12 грудня 2014 року і стосувалася дій судді при розгляді справ проти учасників Революції гідності. Царевич підозрюють у прийнятті завідомо неправосудних рішень проти активістів Автомайдану.

Як повідомляв «Главком», сьогодні, 29 вересня, парламент на позачерговому пленарному засіданні звільнив за порушення присяги 29 суддів з 33 запланованих. При цьому по двом суддям Апеляційного суду Києва, яких звинувачують у винесенні неправосудних рішень щодо учасників Майдану, парламент провів у сумі 29 голосувань.

Зазначимо, що сьогодні останній день, коли парламент мав право звільнити суддів. У п'ятницю, 30 вересня, в Україні набуває чинності судова реформа, в результаті якої право звільняти суддів перейде від Верховної Ради до Вищої ради правосуддя, яку буде створено в майбутньому шляхом реорганізації Вищої ради юстиції. При цьому судова реформа не передбачає таку підставу для звільнення судді, як порушення присяги.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: