З 30 вересня не можна буде звільнити суддів за порушення присяги

З 30 вересня не можна буде звільнити суддів за порушення присяги

У суддів з'являться юридичні зачіпки, щоб потім оскаржувати своє звільнення до Європейського суду з прав людини

30 вересня набирають чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, відповідно до яких зникає підстава звільнення судді через порушення присяги. Тому Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити рішення щодо суддів, які підпадають під цю категорію, інакше вони зможуть уникнути відповідальності. Про це в ефірі «5 каналу» заявив заступник голови ТСК з перевірки суддів загальної юрисдикції Маркіян Галабала.
«30 вересня набувають чинності зміни до Конституції. І відповідно з 30 вересня зникає така підстава звільнення судді через порушення присяги, оскільки свого часу і Венеційська комісія, і Європейський суд з прав людини казав, що це занадто широке поняття для звільнення судді із займаної посади, як порушення присяги. І тому законодавець, і Президент, як суб'єкт законодавчої ініціативи, вніс такі зміни, які дозволяли за більш чіткими критеріями звільняти суддів, якщо вони вчинили певні правопорушення», - зазначив він.

«Ці судді, по яких має бути прийняте рішення до 30 вересня, мають бути звільнені через порушення присяги, з 30 вересня така підстава для звільнення зникає. Відповідно у них з'являються юридичні зачіпки, щоб потім оскаржувати це своє звільнення до Європейського суду з прав людини. Тоді їхні справи знову передаються до Вищої ради правосуддя, і ця вся процедура знову ускладнюється і затягується», – додав Галабала.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: