Посол Болгарії побачив «нові можливості» в українському законі про освіту

Посол Болгарії побачив «нові можливості» в українському законі про освіту
У Болгарії тепер хочуть,  щоб у школах нацменшин діти набували гідних знань з обох мов

«Ми бачимо, що Закон «Про освіту» дає нам нові можливості, аби наші діти добре володіли як українською, так і болгарською мовами», - сказав посол

Новий закон «Про освіту» відкриває можливості для дітей національних громад, що проживають в Україні, добре опанувати як державну, так і рідну мови.

Про це заявив надзвичайний і повноважний посол Болгарії в Україні Красімір Мінчев під час зустрічі з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, повідомляє прес-служба Міносвіти.

«Ми бачимо, що Закон «Про освіту» дає нам нові можливості, аби наші діти добре володіли як українською, так і болгарською мовами», - сказав посол. 

Він звернувся до міністра з пропозицією, аби разом з українською мовою поліпшити рівень навчання та викладання болгарської.

«З огляду на нові можливості, які відкриває реформа, ми хотіли б, щоб у школах нацменшин діти в результаті набували гідних знань з обох мов. Це і питання обсягу вивчення мови, і питання якості вчителів, і питання підходів та методів викладання, і питання підручників», – наголосив дипломат

У свою чергу Гриневич зазначила, що обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що нею вивчатимуться, затверджуватимуться індивідуально для кожної нацменшини на рівні постанови Кабміну. 

«Я пропоную створити спільну робочу групу, яка працюватиме комплексно над навчальним планом для болгарської меншини, над створенням підручників, над питанням підвищення кваліфікації вчителів», – сказала міністр.

Сторони також погодились, що для успіху впровадження усіх нововведень у школах з болгарською мовою навчання потрібно провести консультації з представниками меншини від різних регіонів України. Посол запросив міністра, зокрема, на круглий стіл за участю усіх громад, що відбудеться 11 жовтня.

Раніше глави зовнішньополітичних відомств Болгарії, Угорщини, Греції та Румунії підписали лист главі МЗС України, де висловили стурбованість через новий закон про освіт

Нагадаємо, уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною. Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону «Про освіту».

Згідно із законом «Про освіту», який нещодавно вступив у дію, право нацменшин на навчання рідною мовою залишається, проте скорочується обсяг використання ними в навчальному процесі рідної мови, і збільшується – державної.

Закон надаватиме особам, які належать до національних меншин, можливість отримувати освіту своєю рідною мовою у дитячих садках та початкових школах (1-4 клас), але починаючи з 5-го класу (тобто у середній та старшій школі) вони навчатимуться державною мовою.

Виняток із загального правила становлять школярі з числа нацменшин, які почали навчатися до 1 вересня 2018 року. До 1 вересня 2020 року вони зможуть вчитися за колишніми правилами, потім поступово збільшуватиметься кількість предметів, які викладають українською.

Детальніше читайте: В Угорщині занадто мало українців, щоб їх навчали українською? Посол Ерно Кешкень коментує скандальний закон «Про освіту»

Читайте також статтю: Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: