Правоохоронні органі нав’язують стереотипи про засуджених - експерт

Правоохоронні органі нав’язують стереотипи про засуджених - експерт

За даними дослідження «В’язниця очима в’язня» майже 90% в’язнів визначилися, що саме змінять у своєму житті після звільнення

Упереджене ставлення до засуджених людей створюють правоохоронні органи, які не якісно виконують свої обов’язки та поширюють зневагу до ув’язнених осіб. За даними дослідження «В’язниця очима в’язня» 63% опитаних зазначили, що не повернуться до кримінального життя. Про це розповів Юрій Бєлоусов, виконавчий директор Експертного центру з прав людини, колишній представник Уповноваженого ВРУ з прав людини - керівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму під прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

Причина стереотипів щодо засуджених людей – це не ефективна робота правоохоронних органів.

«Коли суспільство бачить, що про людину, над якою скоїли злочин, забули, як про потерпілого, або, наприклад, ви знаєте правопорушника, але той корупційним шляхом уникнув покарання, то  усю агресію, через невиконання державою своєї функції, ми направляємо на цих(злочинців-Главком) людей. Люди мають бачити, що держава захищає своїх громадян,  а ті, хто дійсно вчинили злочин притягаються до справедливого покарання й мають змогу повернутися до нормального суспільства», - говорить Бєлоусов.

Також виконавчий директор Експертного центру з прав людини зазначає, що упереджене ставлення до засудженої людини створюють й керівники правоохоронних органів, показуючи приклад своїм підлеглим та суспільству.

«Коли наші керівники МВС кажуть, що потрібно усіх злочинців розстріляти – це свідчить про їх розуміння поняття людської гідності та методи поводження з людиною, які вони транслюють серед підлеглих. Тому потрібно працювати як з населенням, так і керівництвом та правоохоронцями», - розповідає Юрій Бєлоусов.

Також за даними дослідження «В’язниця очима в’язня» майже 90% в’язнів визначилися, що змінять у своєму житті після звільнення і понад 70% воліють в першу чергу знайти роботу. 63% опитаних зазначили, що покінчать з кримінальним минулим і 62% проводитимуть більше часу з родиною. Стати соціально активним громадянином бажають майже 17% засуджених, а освоїти нову спеціальність – 13%.

Також пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: